Osnovna škola Sveti Sava iz Bijeljine: Učenici pjesmom obnavljaju školu

Ljiljana Aleksić
Osnovna škola Sveti Sava iz Bijeljine: Učenici pjesmom obnavljaju školu

Bijeljina - Osnovna škola "Sveti Sava" iz Bijeljine rijedak je primjer u Srpskoj, ali i šire, čiji su nastavnici i učenici zajedničkim snagama uspjeli da prikupe novac za obnovu ovog školskog objekta.

Oni su na donatorskoj večeri prikupili oko 17.500 maraka, a u toku je zamjena dotrajale stolarije. Škola je sagrađena davne 1902. godine i u prilično je lošem stanju. Stolarija je trula, a objekat decenijama nije renoviran. Sve su to poslovi sa kojima se po dolasku na mjesto direktora škole suočio Đorđe Mirković.

- Kada sam imenovan za direktora razmišljao sam šta da uradim i kako da riješimo ove probleme, znajući da lokalna zajednica i Ministarstvo prosvjete nemaju novca za adaptaciju objekta. Tada sam došao na ideju, s obzirom na to da sam profesor muzičkog, da organizujemo donatorsko veče i da sami nešto učinimo, ne čekajući druge da nam pomognu - rekao je Mirković.

Ubrzo je dobio podršku od kolega nastavnika, ali i samih učenika.

- Organizovali smo veče poezije i starogradske muzike u kojem su učestvovali brojni đaci. Presrećni smo što je odziv na donatorsko veče 28. novembra bio veoma dobar, jer ćemo zahvaljujući tome obnoviti dio škole - kazao je Mirković i objasnio da je više od 3.000 KM prikupljeno od prodaje ulaznica, a ostatak čine donacije privrednika i drugih ljudi dobre volje.

Da za dobra djela slijedi i nagrada pokazao je još jedan primjer. Kada je ministar prosvjete i kulture Dane Malešević čuo za ovu aktivnost u bijeljinskoj OŠ "Sveti Sava", odlučio je da Ministarstvo podrži akciju i donira oko 6.000 maraka.

- Zahvaljujući tome uspjeli smo da zamijenimo deset prozora u tzv. "malom dijelu" škole, koju pohađaju najmlađi učenici. Promjenom ove stolarije, učionice su sada dosta toplije - rekao je Mirković i dodao da je đacima bilo teško da nastavu prate u hladnim učionicama.

Bez obzira na dobru toplovodnu mrežu, energija se gubila, jer je stolarija bila jako loša. Prema njegovim riječima, sljedeći korak je zamjena stolarije na kompletnom objektu "male škole".

- Sada na računu imamo 17.500 KM, a aplicirali smo za projekat UNDP-a, da nam odobri isto toliko novca da bismo uspjeli da promijenimo svu stolariju i dotrajale oluke - rekao je Mirković.

Dok čekaju da UNDP odobri novac, nadležni ne sjede skrštenih ruku. Aplicirali su i za projekat pomoći kod Ambasade Njemačke u BiH. Taj novac bi iskoristili za popravak ograde, jer mnogi prolaznici veoma često koriste školsko dvorište kao prečicu do grada. Posla ima još dosta.

- Planiramo i da saniramo podrumske prostorije škole, koje su stradale u poplavama, a na proljeće bismo radili nastrešnicu, gdje roditelji mogu da se sklone dok čekaju djecu - ističe Mirković.

OŠ "Sveti Sava" jedna je od najstarijih školskih ustanova u Semberiji i nalazi se pod zaštitom države. Školu "Sveti Sava" pohađaju 1.263 učenika, dok u područnom odjeljenju u Batkoviću ima 190 đaka. U školi je zaposleno 106 radnika, od čega je 76 nastavni kadar.

Fiskulturna sala

Nova fiskulturna sala izgrađena je prošle godine, zahvaljujući pomoći UNDP-a, tako da sada učenici imaju kvalitetne uslove za izvođenje nastave fizičkog vaspitanja.

- Na dan škole, 12. maja, sala je završena. Dobili smo modernu salu sa kompletnom opremom. Prethodna je bila u katastrofalnom stanju, trošna i često je prokišnjavala, a nije bilo ni mokrog čvora. Sada sve to imamo - ponosno kaže direktor Đorđe Mirković.

Pored fiskulturne sale urađena su i dva kabineta, tehničkog vaspitanja i informatike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana