Osnovci pobjegli od miševa i vlage u područnoj OŠ Vuk Karadžić u Bijeljini

Ljiljana Aleksić
Osnovci pobjegli od miševa i vlage u područnoj OŠ Vuk Karadžić u Bijeljini

Bijeljina - Učenici bijeljinske područne Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Račanskoj ulici, poslije brojnih vapaja roditelja, konačno su izmješteni iz neuslovnog objekta te od juče nastavu pohađaju u prostorijama Gimnazije "Filip Višnjić" i Ekonomske škole.

Na ovaj način pronađeno je privremeno rješenje za probleme na koje su ukazivali roditelji đaka takozvane "male škole", a osnovci će pohađati nastavu u alternativnim prostorijama do kraja ove školske godine. Isticali su da djeca nastavu pohađaju u školi punoj vlage, te da koriste vanjske toalete, a u dotrajalim učionicama primjećivani su i miševi.

Situacija je eskalirala nakon što su krajem prošle sedmice roditelji na protestnom skupu poručili da neće dozvoliti da zbog nemara nadležnih stradaju djeca. Kako su naglasili, godinama su upozoravali na katastrofalne uslove u školi, a poslije posljednjih padavina, koje su boravak u školi učinile nemogućim, odlučili su da nešto preduzmu.

- Kiša je oštetila krov i električne instalacije. Plafon se počeo obrušavati, a kroz elektroinstalacije je procurila voda. Na svu sreću, učiteljica je bila pribrana te je isključila struju u objektu. Ne možemo ni da zamislimo kakve bi bile posljedice da to nije učinjeno - rekla je majka jednog đaka Vesna Milošević, koja je dodala da je objekat škole bio opasan po život đaka i nastavnog osoblja.

Majka Jelena Šoja pita se da li treba nešto da se dogodi nekome od djece da bi ovaj problem bio riješen.

- Pitam se da li bi nadležni pustili svoju djecu da idu u ovakvu školu - navela je Šoja.

Direktor škole Predrag Račanović kaže da shvata brigu roditelja i da je zbog toga pronađeno alternativno rješenje.

On je naveo da od 26. maja tri odjeljenja drugog razreda pohađaju nastavu u prostorijama Gimnazije, a od juče im se pridružilo i ostalih pet odjeljenja, te dodao da su dva odjeljenja smještena u centralni objekat OŠ "Vuk Karadžić", dok će dva nastavu imati u prostorijama Ekonomske škole.

Račanović je poručio da se djeca u ovaj objekat više neće vraćati. On je istakao da javnost i uprava škole godinama upozoravaju nadležne u ministarstvu i lokalnoj zajednici na problem u ovoj školi.

- U stalnim sam kontaktima sa resornim ministrom i nadležnima u ministarstvu i vjerujem da ćemo tokom ljeta naći rješenje - naveo je Račanović.

Roditelji rješenje vide u novoj školi, čija je gradnja počela još 2011. godine, ali su radovi prekinuti zbog nedostatka novca. Gradska uprava kupila je zemljište, uradila projekat i finansirala izgradnju temelja i prvog sprata.

Generacije

U takozvanoj "maloj školi" školuje se 348 učenika od prvog do petog razreda, a škola se nalazi u najvećoj gradskoj mjesnoj zajednici Ledinci. Zanimljivo je da su se u ovom objektu školovale generacije porodica pa tako, na primjer, postoje slučajevi, prema kazivanju učenika, da su ovu školu pohađale njihove bake, zatim mame, a sada i oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana