Osnovano Zavičajno udruženje Borač-Mesići: Zavičajci oživljavaju srednjovjekovni grad

Sreten Mitrović
Osnovano Zavičajno udruženje Borač-Mesići: Zavičajci oživljavaju srednjovjekovni grad

Rogatica - Na inicijativu grupe entuzijasta i nostalgičara rođenih u selima rogatičkog mjesta Mesići osnovano je Zavičajno udruženje "Borač-Mesići" čiji je cilj zaštita i promocija istorijskog i kulturnog nasljeđa ovog područja.

Za predsjednika novoosnovanog udruženja izabran je Tomislav Pavlović, koji je rođen i odrastao u Mesićima, a živi i radi u Višegradu. On kaže da je djelovanje udruženja usmjereno na tri cjeline.

- Prva je prezentacija grada Borač kao sjedišta srednjovjekovne zemlje Pavlovića sa svim karakteristikama države dokle je sezala njena jurisdikcija i sa unikatnim primjercima stećaka na lokalitetu Varošišta i Lađevine od kojih su neki još u vrijeme Austrougarske završili u Zemaljskom muzeju u Sarajevu - priča Pavlović.

Druga cjelina je, dodaje on, naselje Mesići sa širom okolinom kroz istoriju i današnje vrijeme.

- Tu je mnogo toga što se može podvesti pod kulturno-istorijske i prirodne znamenitosti, od izgradnje uskotračne pruge Sarajevo - Vardište, rudnika uglja Mesići, prve termoelektrane i prve hidroelektrane. Tu je i najveća pećina u BiH Govještica sa bogatim podzemnim blagom među kojim su i naslage kostiju pećinskog medvjeda, vrste koja je izumrla prije 20.000 godina i niz drugih znamenitosti uključujući i one koje podsjećaju na Prvi, Drugi i posljednji, Odbrambeno-oslobodilački rat - istakao je Pavlović.

Napominje i da planiraju da se povežu sa svim institucijama i posebno pojedincima kojima je ovaj dio Rogatice zavičaj.

- Radićemo na realizaciji ideja i projekata sa ciljem zaštite narodnih običaja, kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa i oživljavanja najrazličitijih aktivnosti na planu prezentacije i razvoja ovog kraja kroz privredu i posebno turizam  - naglašava Pavlović.

Za realizaciju ambicioznih ciljeva novoosnovano Udruženje dobilo je i punu podršku opštinske uprave i načelnika Milorada Jagodića.

- Nadamo se da neće izostati i podrška nadležnih republičkih organa i organizacija i drugih institucija - dodaje Pavlović.

Rukovodstvo

Za Pavlovićeve zamjenike odnosno potpredsjednike udruženja "Borač-Mesići" izabrani su Luka Glibo i Bogdan Obradović, Mesićani po rođenju. U nadležnom sudu registrovani su kao udruženje građana sa sjedištem u Mesićima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana