Osnovana prva etno-grupa u Bosanskom Petrovcu: “Nebeska Krajina” čuvar bogate riznice predaka

Milijana Latinović
Osnovana prva etno-grupa u Bosanskom Petrovcu: “Nebeska Krajina” čuvar bogate riznice predaka

BOSANSKI PETROVAC - Ogromna želja i entuzijazam srednjoškolaca da svoju ljubav prema Bogu, crkvi, rodu i zavičaju konkretizuju izrodila je prvu etno-grupu u Bosanskom Petrovcu “Nebeska Krajina”, a njeni članovi s ponosom ističu da pjevati krajiške pjesme znači živjeti Krajinu i čuvati je u srcu.

Nekoliko godina unazad, zahvaljujući profesoru pravoslavne vjeronauke u toj zapadnokrajiškoj opštini Predragu Vujiću u Mješovitoj srednjoj školi “Bosanski Petrovac” postoji pjevačka grupa koja njeguje ljubav prema etno i krajiškoj muzici.

Svoj talenat i umijeće predstavljali su na svetosavskim akademijama, a potom ih je s blagoslovom Njegovog preosveštenstva episkopa bihaćko-petrovačkog i rmanjskog Sergija pozvalo sveštenstvo katedralnog hrama Svetih apostola Petra i Pavla da uveličaju slavu hrama. Pripremajući se za taj nastup, Vujić i njegovi vrijedni učenici osnovali su etno-grupu “Nebeska Krajina” koja broji šest članova. Stihovima pjesama “Prele su prelje”, “Oj Kosovo, Kosovo” i “Govori Gospode”, pobrali su aplauze okupljenih sugrađana, koji su ih nagradili simboličnim novčanim iznosom koji će iskoristiti da obezbijede narodnu nošnju jer su za Petrovdan posudile nošnju od drugara iz Kulturno-umjetničkog društva “Grmeč”.

- Nakon nastupa kazao sam im da mogu da podijele taj novac, a oni su odlučili da ga ipak čuvaju kako bismo nabavili nošnje sa motivima našeg Grmeča pod kojim smo rasli i koji je sa petrovačkom, svetom, mučeničkom cestom naša vječna inspiracija - istakao je Vujić koji je i rukovodilac Etno-grupe. Dodao je da je veoma ponosan na sve svoje učenike koji i te kako pokazuju ljubav prema etno muzici i nije im teško ni da po najvećim pljuskovima dolaze na probe. S obzirom na to da u srednjoj školi nemaju nacionalnu grupu predmeta, sve što znaju o svojoj istoriji uče na časovima pravoslavne vjeronauke.

- Druženje kroz etno-grupu je prilika da učimo o pravoj krajiškoj pjesmi. Pjevati krajišku pjesmu znači i doživjeti bogatu kulturu naših predaka. Nastojimo svakoga dana da zahvatimo što više iz te bogate riznice krajiškog predanja i da naše pjesme i naš rad budu samo putokaz prema tom bogatstvu koje su nam ostavili preci. Cilj nam je da sačuvamo jezički, vjerski i kulturni identitet našeg naroda u Krajini - s ponosom kazuje Vujić i naglašava da su pjesme “prele su Prelje” ili “Dobro veče braćo u tuđini, hoćemo li onu o Krajini” neprocjenjivo bogatstvo Krajišnika.

Učenica drugog razreda ekonomske škole Sara Petković rekla je da je ponosna što je članica grupe koja čuva kulturno bogatstvo ovoga kraja.

- Naša dužnost je da čuvamo sve ono što su nam preci ostavili. Kroz pjesme koje pjevamo spoznajemo sebe i učimo o našem narodu - kazala je Petkovićeva. Dodala je da je svaki stih poseban i da nosi posebnu poruku. S obzirom na to da su grupa u razvoju, vježbaju dva puta sedmično.

Ljubav prema etno muzici ponosno i prkosno čuva i gimnazijalka Bojana Mrđa koja ističe da vrijeme potrošeno na probe nije uzaludno.

- Važna je ljubav s kojom otpjevamo svaki stih. Pjevajući iz ljubavi zaboravimo na vrijeme - rekla je Mrđa.

Spot

Predrag Vujić je ispričao da uz podršku Ministarstva kulture i informisanja u Vladi Srbije realizuju projekat “Zove crkva, zovu preci”.

- U okviru projekta snimili smo spot za pjesmu čiji stihovi glase: “Znaš li rode gdje su sveta mjesta, gdje je Grmeč gora, Petrovačka cesta, tamo su svetinje i crkve i preci, manastiri stari i krajiški sveci...” koji će uskoro biti prikazan. Pjesma je krajiška, a zvuci kosovski - rekao je Vujić koji je i autor pomenutih stihova. Dodao je da je u snimanju spota učestvovalo i troje učenika iz OŠ “Ahmet Hromadžić” i njihov vjeroučitelj, starješina petrovačkog sabornog hrama Bojan Mitrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana