Osnovac iz Novog Grada algoritme savladao kao od šale

Jasna Dragojević
Osnovac iz Novog Grada algoritme savladao kao od šale

Novi Grad - Učenik Osnovne škole "Sveti Sava" iz Novog Grada Dario Bundalo osvojio je prvo mjesto u kategoriji đaka devetog razreda na međunarodnom takmičenju "Dabar informatičar" koje je održano u Sarajevu.

Za takmičenje je bilo prijavljeno oko 6.000 učenika osnovnih i srednjih škola, od kojih se 170 kvalifikovalo u finale, dok je do nadmetanja u Sarajevu došlo njih 140.

Zavidno znanje iz ove oblasti pokazao je još jedan učenik Osnovne škole "Sveti Sava" Marko Ćulibrk, koji pohađa sedmi razred. On se plasirao među prvih deset.

Nastavnica informatike Gordana Vujanović, koja je Bundalu i Ćulibrku pomagala da se pokažu u što boljem svjetlu, kaže da je sama kvalifikacija učenika na ovom značajnom takmičenju veliki uspjeh. Učenici su poručili da će im ova nagrada biti podstrek da nastave da se interesuju za informatiku i sve mogućnosti koje ona pruža.

- Radili smo algoritamske i logičke zadatke, nisu bili previše teški. Takmičenje je trajalo nešto više od časa, što je bilo sasvim dovoljno za rješavanje zadataka. Pripremao sam se prilično dugo, a mnogo su mi pomogle i upute na sajtu "Dabar informatičar" - kazao je ovaj maturant.

Za Bundala je ovo prvo značajnije takmičenje iz oblasti informatike, do kojeg su ga, kako kaže, doveli trud i zalaganje. Zanimljivo je da ovaj učenik do sada učestvovao samo na školskim takmičenjima, gdje nije ostvarivao značajnije rezultate.

- Kada sam saznao da sam osvojio prvu nagradu bio sam veoma iznenađen, kao i moji roditelji. Ova nagrada će mi biti motiv da se više posvetim informatici koja je moja treća ljubav - ispričao je Bundalo koji poslije završetka osnovne škole planira da upiše Elektrotehničku školu.

Odlazak đaka na takmičenje omogućila je opština Novi Grad.

Litvanski korijeni

Takmičenje "Dabar informatičar" prvi put je održano u Litvaniji 2004. godine, a sada se održava u više od 50 zemalja, dok se u BiH đaci nadmeću u posljednje dvije godine.

"Dabar informatičar" je namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola i za cilj ima da omogući učenicima da se zabave, nešto novo nauče, da pokažu svoje talente, ali i da im da priliku za susret sa informatikom kao naučnom disciplinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana