Osmanović: Upis prvačića u Brčkom trebalo bi da počne u maju

Srna
Osmanović: Upis prvačića u Brčkom trebalo bi da počne u maju

BRČKO - Upis učenika u prve razrede osnovnih škola u Brčkom trebalo bi da počne u maju, ali odluku o tome donijeće Krizni štab na narednoj sjednici, rekao je šef Odjeljenja za obrazovanje u Vladi distrikta Senad Osmanović.

Osmanović je napomenuo da je urađena evidencija prvačića, a naredne sedmice biće definisan i način podnošenja obrazaca za upis djece u vrtiće.

Upis u srednje škole planiran je u redovnom procesu u posljednjoj sedmici juna, a Vlada distrikta je usvojila plan upisa učenika prema kojem će u narednoj školskoj godini biti 42 odjeljenja i 39 zanimanja.

“Do tog perioda ima još vremena, procijenićemo kakva će biti situacija. Kada je riječ o nastavku školske godine, pratićemo okruženje i kako budu radili Federacija i Republika Srpska tako ćemo se ponašati i mi. Ne možemo donositi ishitrene odluke”, rekao je Osmanović novinarima.

On je donio odluku o načinu ocjenjivanja i vrednovanja učeničkih radova, kao i polaganja maturskog ispita za učenike koji pohađaju onlajn nastavu, te propise o onlajn održavanju nastavničkih i odjeljenskih vijeća.

Osmanović je podsjetio da su na nedavnom redovnom skupštinskom zasjedanju usvojene izmjene i dopune Zakona o visokom obrazovanju Brčko distrikta čime je usklađen sa okvirnim zakonom BiH, kojim je propisano da akreditaciju visokoškolskih ustanova vrši jedino nadležna agencija u BiH.

“Vjerujem da će agencija, kada prestane ova situacija, poslati stručnjake da provjere ispunjenost uslova za akreditaciju dva privatna univerziteta u distriktu. Zahtjeve su podnijeli u martu prošle godine, ali je agencija odbijala da izađe na teren zbog neusklađenosti zakona”, pojasnio je Osmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana