Oslobađanje zločinaca ruganje pobijenoj djeci i ženama u selu Kukavice kod Rogatice

S. M.
Oslobađanje zločinaca ruganje pobijenoj djeci i ženama u selu Kukavice kod Rogatice

Rogatica - U rogatičkom selu Kukavice juče je služen pomen za 26 ubijenih mještana koje su u izbjegličkoj koloni iz Goražda iz zasjede u ovom selu 27. avgusta 1992. pobili pripadnici Armije RBiH.

Okupljeni potomci i rodbina stradalih podsjetili su na razočaravajuću presudu kojom je Sud BiH oslobodio odgovornosti Muhameda Šišića, Aziza Šušu i Tarika Šišića. Oni su, prema mišljenju Suda, "bili u zabludi" misleći da se radi o koloni Vojske RS iako je u njoj bilo više od 1.500 civila, i svi su bili u civilnim vozilima ili su pješačili. Veljku Lasici, koji je u napadu ostao bez noge, ranjena je kćerka i još tri člana porodice. Tada je ubijen i mali Milan Đurović koji je imao samo tri mjeseca.

- Ubijeni su na ovom asfaltu ležali više od 30 dana, a nismo ih smjeli sahraniti. Sagradili smo im spomenik, ali smo početkom marta ove godine doživjeli razočarenje, jer je Sud BiH oslobodio zločince - kazao je Lasica.

Ranko Ikonić je vozio autobus u kojem je bilo više od 120 uglavnom žena i djece. U napadu ih je većina ubijena, a Ikonić je teško ranjen u obje noge, ali je ipak uspio da izrešetan autobus na felgama doveze do Rogatice.

-  Oslobađanjem zločinaca Sud još jednom sahranjuje žrtve. Štaviše, zločinci su oko nas, gledaju ovaj naš skup i smiju se - kazao je Ikonić.

Sramota je, rekao je predsjednik Predsjedništva Opštinske boračke organizacije Tomo Vuković, to što se oni koji su pobili nedužne Goraždane nazivaju herojima.

- Snimili su čak i film i naše žrtve prikazali kao njihove  - rekao je Vuković.

  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana