OŠ "Vuk Stefanović Karadžić" u Doboju: Završeno inkluzivno igralište, jedino u regiji

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

DOBOJ - U Doboju je završena izgradnja inkluzivnog igrališta na otvorenom prostoru Osnovne škole (OŠ) "Vuk Stefanović Karadžić", koje je finansirano sredstvima iz projekta "Promocija fizičke aktivnosti kod djece sa posebnim potrebama", rekao je danas direktor ove škole Ljubiša Blagojević.

Projektom je ova škola uz osvojeno prvo mjesto dobila i nagradu od 50.000 evra na konkursu koji je u kategoriji "Zdravi životni stilovi" raspisala Evropska komisija. Blagojević navodi da je inkluzivno igralište sagrađeno u cilju da se izađe u susret roditeljima i djeci sa poteškoćama u razvoju kako bi se obezbijedio adekvatan prostor za prijeko potrebne fizičke aktivnosti. "Igralište je sa odgovarajućim spravama podijeljeno u tri segmenta.

Prvi obuhvata stolove za stoni tenis i šah, te hendikep koš. U drugom su klackalice, njihalice, ljuljaške i vrtuljak, dok u trećem je postavljena mini-teretana sa namjenskim spravama", naveo je Blagojević. Kako bi se inkluzivno igralište zaštitilo od oštećenja od strane lica koja su u ranijem periodu neovlašteno narušavala školski prostor i pričinjavala štetu, Blagojević kaže da je postavljena zaštitna ograda sa kapijom, instalirana je rasvjeta i video-nadzor.

On ističe da će igralište isključivo koristiti djeca sa poteškoćama u razvoju što će biti istaknuto na odgovarajućoj tabli. Defektolog Branka Milutinović koja je i nastavnik u posebnom odjeljenju škole "Vuk Stefanović Karadžić" kaže da je inkluzivno igralište izgrađeno u skladu sa odgovrajućim standardima i propisima, te obezbjeđuje sigurno korištenje i interaktivnu igru sa drugom djecom.

"Djeca će kroz fizičku aktivnost poboljšati svoju motoričku spretnost i dovesti u psihičko blagostanje jer se proizvode pozitivne emocije kao i socijalne kompetencije kroz interakciju sa drugom djecom - vršnjacima oni se osjećaju prihvaćenim", izjavila je Milutinovićeva. Ona je istakla da će zahvaljujući stolovima za stoni tenis i šah djeca poboljšavati pažnju i koncentraciju, a sve to će, uticati da se djeca oslobađaju svih negativnih pratećih emocija kao što su agresija ili neprilagođena ponašanja.

Predstavnik dobojskog Udruženja djece sa smetnjama u razvoju Milena Stanić, koja je i roditelj djeteta sa cerebralnom paralizom, kaže da je izgradnja inkluzivnog igrališta nešto najljepše i najfunkcionalnije što se u posljednje vrijeme desilo za djecu i roditelje. "Dobili smo teren za igru i zabavu te za mnoge aktivnosti i druženja kako bi u skladu sa mogućnostima uljepšali i olakšali život djeci", rekla je Stanićeva koja navodi da ovo udruženje ima oko 300 članova.

Roditelj djeteta sa poteškoćama u razvoju Arnes Grbešić kaže da se zajedno raduju otkrivajući čari novih sprava na jedinom inkluzivnom igralištu na području grada ali i lokalnih zajednica regije. "Suvišno je reći koliko je fizička aktivnost bitna za djecu sa različitim oblicima razvojnih poteškoća. Djetetovi mišići bi bili vjerovatno u mnogo gorem stanju nego što su sada da ne radi vježbe", rekao je Grbešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana