Orlovi opet jedre kanjonom Cvrcke

Duško Kerezović
Orlovi opet jedre kanjonom Cvrcke

Kotor Varoš - Orlovi su ponovo zavladali visinama iznad kanjona Cvrcke kod Kotor Varoša, a povratku zaštićenih ptica koje su sa ovog prostora iščezle prije gotovo pola vijeka svjedočila je grupa kotorvaroških planinara.

Iako su mogli samo nakratko da uživaju u letu kraljeva visina, planinari kažu da su oduševljeni što su na nebu mogli da vide rijetku vrstu ptica. Jedrenje orlova nad kanjonom Cvrcke objektivom fotoaparata ulovio je planinar Darko Trifunović. Ljubitelji prirode, oduševljeni čudesnom ljepotom orlova, odlučili su da odmah potraže stručnjake, a fotografije su poslali ornitologu i Društvu za zaštitu i istraživanje biodiverziteta, koji su potvrdili da je riječ orlovima - mužjaku i ženki.

- Mnogi su bili sumnjičavi kada su čuli priču o povratku orlova, a ni mi nismo mogli da vjerujemo svojim očima. Na sreću, fotografija je potvrdila da je riječ o orlovima - rekao je Trifunović.

Kanjon Cvrcke je u strategiji za zaštitu prirode RS označen kao poseban prirodni rezervat u kojem obitavaju razne vrste divljači. S obzirom na to da ima mnogo nepristupačnih lokaliteta, nije preporučena posjeta tom području bez vodiča.

- Mještani Živinica kažu da su se orlovi nedavno pojavili. Moj otac, koji je živio u Rastiku, kaže da su tu bili sedamdesetih godina prošlog vijeka, a onda su iznenada nestali. Sa ornitološkog stanovišta ovo je veoma značajna vijest, jer u cijeloj BiH postoji samo tridesetak parova orlova - ističe profesor biologije Slaven Filipović.

Dodao je da je pojava orlova značajna i sa stanovišta zaštite kanjona Cvrcke, koji je neprocjenjivo stanište i mala oaza biodiverziteta.

- Pojava orlova dokazuje da kanjon zaslužuje trajnu zaštitu - kazao je Filipović.

Ova ptica je zakonom zaštićena i na snazi je stalna zabrana lova. Nalazi se u aneksu jedan evropske direktive za očuvanje divljih vrsta ptica i na crvenoj listi ptica u RS. Orlove je zabranjeno loviti, uznemiravati, uzimati mladunce iz gnijezda i držati u zatočeništvu.

Predsjednik kotorvaroškog Lovačkog udruženja "Uzlomac" Nedeljko Glamočak kaže da su orlovi uočeni na hranilištu u Viševicama. On je dodao da su lovci upozoreni da preduzmu dodatne mjere s ciljem zaštite orlova.

- Orao je osnovni simbol na grbovima, zastavama i amblemima srpskih zemalja. Pucanje na orla predstavljalo bi pucanje na simbole, kulturu i tradiciju srpskog naroda - poručio je Glamočak.

Spasavanje vrste

Orlovi po prirodnom nagonu biraju za stanište nedostupne litice golih kamenitih brda i planina. Sudbina orlova postaje neizvjesna, jer je to vrsta ptica koja nestaje. Zbog toga su mnogi prirodnjaci i udruženja digli glas za njihov spas. Projektom reintrodukcije orlova na hercegovačka staništa BiH se pridružila evropskim zemljama visokih ekoloških standarda za spas ovog, kako stručnjaci kažu, istinskog higijeničara prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana