Organsko voće i povrće imaju svoje mjesto na bijeljinskoj Zelenoj pijaci

Ljiljana Aleksić
Organsko voće i povrće imaju svoje mjesto na bijeljinskoj Zelenoj pijaci

BIJELjINA - Bijeljina se pridružila brojnim gradovima svijeta na čijim pijacama je svoje mjesto pronašla i ponuda organske hrane, koja se u ovom gradu proizvodi pod budnim okom zaposlenih u socijalnom preduzeću “Agro-plan”.

Prvo prispjelo povrće na gradskoj Zelenoj pijaci prodaju radnice ovog preduzeća čiji je osnivač Udruženje za pomoć Romima “Otaharin”.

U plastenicima su zasijani zelena salata, mladi luk i jagode, a u nastavku sezone planirana je i proizvodnja dviju vrsta paprike.

- Parcela na kojoj uzgajamo povrće i voće je oko 0,74 hektara, ali do sada nismo iskoristili sve kapacitete. Proizvodnja se odvijala u tri plastenika površine oko 500 metara kvadratnih. Tokom jeseni zasadili smo zelenu salatu i mladi luk, a ove godine i jagode, čije plodove očekujemo sredinom maja - rekla je agronom u “Agro-planu” Dragana Nešković.

Na štandu, koji je obilježen logom ovog preduzeća, trenutno prodaju jesenje kulture.

- Građani mogu da pogledaju i sertifikat, koji posjedujemo od 30. jula prošle godine, koji je potvrda da proizvodimo zdrave i neprskane proizvode u kontrolisanim uslovima - rekla je Neškovićeva.

Kako ističe, povrće i voće na njihovim parcelama proizvode bez herbicida i pesticida.

- Organska proizvodnja je bez upotrebe mineralnih đubriva i pesticida, ali i više od toga jer se vodi računa o zdravlju potrošača, ali i zaštiti životne okoline. Uglavnom koristimo preparate na biljnoj osnovi kao što su morske alge, rastvor koprive, mlijeka, sode bikarbone i drugih prirodnih supstanci - rekla je Neškovićeva.

Hrana proizvedena na taj način, naglašava ona, zdrava je i bezbjedna za konzumiranje.

- Naši proizvodi prolaze lanac kontrole od sjetve do berbe plodova u skladu sa organskim principima stroge kontrole - rekla je Neškovićeva.

Iako je ovakva vrsta proizvodnje zahtjevna, cijene krajnjih proizvoda nisu veće u odnosu na postojeću ponudu na pijacama.

- Trenutno je cijena naših organskih proizvoda ista kao i komercijalnih s obzirom na to da smo na samom početku ove vrste proizvodnje i cilj nam je da povećamo svijest potrošača o zdravoj ishrani - rekla je Neškovićeva.

Građani Bijeljine veoma su zainteresovani za kupovinu ovih proizvoda. Ko ih jednom proba, vraća se ponovo, kažu prodavci.

- Dosta mušterija nam se vraća i ponovo kupuje naše proizvode s obzirom na kvalitet i svježinu, jer mi plodove beremo rano ujutru i onda ih dovozimo na Zelenu pijacu - kaže Neškovićeva.

Djelatnost

Socijalno preduzeće “Agro-plan” osnovano je prije nekoliko godina.

Osnovna djelatnost ovog preduzeća, koje pri zapošljavanju daje prednost pripadnicima marginalizovanih društvenih grupa, je organska proizvodnja voća i povrća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana