Organsko povrće na bijeljinskoj gradskoj pjaci “plane” čim stigne na tezgu

Ljiljana Aleksić
Organsko povrće na bijeljinskoj gradskoj pjaci “plane” čim stigne na tezgu

Bijeljina - Semberija je oduvijek poznata po uzgoju povrća i skoro da nema domaćinstva da se ne bavi tom proizvodnjom, a odnedavno gradska pijaca u Bijeljini jedina je u tom dijelu Srpske koja svojim kupcima nudi i organske proizvode.

Generacije domaćina na plodnim semberskim ravnicama proizvode paprike, paradajz, kupus, krastavce i druge vrste povrća, a razvojem tržišta i zahtjevnošću kupaca u posljednje vrijeme sve češće se traži organsko i netretirano povrće.

Odnedavno, na bijeljinskoj gradskoj pijaci postavljen je štand sa organskim proizvodima. Paprike i paradajz uzgojeni su u socijalnom preduzeću “Agroplan”, a proizveli su ih prvi sertifikovani proizvođači.

Povrće se proizvodi pod nadzorom dva agronoma u tri plastenika, a potražnja za tim proizvodima svakim danom je sve veća i kako kažu prodavci, ti proizvodi veoma brzo “planu” i kupci traže kilogram više.

- Bijeljinci dolaze i kupuju paradajz i paprike iz organske proizvodnje. Ovaj mjesec te proizvode nudimo po promotivnim cijenama s cilj povećanja potrošnje upravo tako uzgojenih i zdravih proizvoda. Naši sugrađani stiču naviku kupovine takvih proizvoda, ali i zdrave ishrane -  rekla je agronom Dragana Nešković.

Preduzeće “Agroplan” zapošljava šest radnika, među kojima su  pripadnici romske populacije i drugih marginalizovanih kategorija stanovništva. Priliku da radi i zaradi dobila je i Mirsada Karić.

- Berem i pakujem povrće i veoma sam zadovoljna. Rado odlazim na posao i sigurno ću nastaviti ovo da radim  - rekla je Karićeva.  

U planu je proširenje proizvodnje, a prve na redu su organske jagode.

U preduzeću “Komunalac” koje gazduje bijeljinskom Zelenom pijacom kažu da su zadovoljni ovim projektom koji Bijeljinu izdvaja u Srpskoj.

- Na ovaj način naša pijaca je sasvim sigurno opravdala epitet da je jedna od najsnabdjevenijih u BiH. Sada imamo prvi štand sa organski sertifikovanom hranom u Srpskoj - rekao je rukovodilac Službe za organizaciju pijačnih usluga Danijel Perić.

Dobijanje sertifikata,  kažu u Udruženju “Otaharin” dugotrajan je proces, a sertifikacija se sprovodi pod nadzorom ovlašćene organizacije Organska kontrola iz Sarajeva.

- Organska kontrola je veoma rigorozna u vezi sa pitanjem sadnica i tretiranja proizvoda. Uspjeli smo da dobijemo taj sertifikat i sada radimo - rekao je direktor tog udruženja Dragan Joković.

Upravi pijace u Bijeljini u posljednje vrijeme prijavilo se više lica koja su zainteresovana za postavljanje štandova sa organskom hranom, a jedno od njih je samostalno krenulo u proces sertifikacije.

- Cilj nam je da dogovorimo sa ostalim proizvođačima u Bijeljini da svoje organske proizvode prodaju na Zelenoj pijaci kako bi mogli da formiramo jednu ulicu sa takvim proizvodima. Naravno, oni će morati imati sertifikate, a želja nam je da proširimo ponudu - naveo je Perić.

Pravila proizvodnje

Agronom Dragana Nešković ističe da je Zakon veoma jasan kada je riječ o proizvodnji organske hrane.

- Nije dozvoljena upotreba hemijskih sredstava, mineralnih đubriva, tako da se mogu koristiti preparati koji su na prirodnoj bazi ili bazi morskih algi i to kao krajnja mjera. Organska proizvodnja se bazira na preventivnim mjerama zaštite, dok ukoliko postoji rizik za propadanje proizvodnje, mogu se primjenjivati sredstva koja se nalaze na listi odobrenih - navela je Neškovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana