Orezivanjem Carskih vinograda “Podrumi Vukoje 1982” obilježili Svetog Trifuna: Sunčan dan predznak rodne godine

Milijana Latinović
Orezivanjem Carskih vinograda “Podrumi Vukoje 1982” obilježili Svetog Trifuna: Sunčan dan predznak rodne godine

TREBINjE - Tradicionalnim orezivanjem Carskih vinograda “Podrumi Vukoje 1982” iz Trebinja obilježili su Svetog Trifuna, zaštitnika vinara i vinogradara.

Vlasnik i direktor “Podruma Vukoje 1982” Radovan Vukoje izrazio je zadovoljstvo proteklom godinom, kada su u pitanju nagrade i priznanja, ali i stanjem i radovima na oba njihova lokaliteta Ušće i Zasad polje.

- Poslije prvog sniježnog dana u Trebinju, na Svetog Trifuna je bio predivan zimski dan, idealan za rezidbu, ali i za proslavu slave, što je dobar znak da ćemo imati godinu koja će dati velika vina, poput 2020. godine, koja je po mnogima bila teška, ali je kod nas bila izvanredna - rekao je Vukoje, izražavajući očekivanja da će i u ovoj godini vremenski uslovi biti dobri.

Ističući da je rezidba jedna od najbitnijih stvari kojom se određuje kvalitet budućeg grožđa, Vukoje je izrazio nadu da će ono biti vrhunsko, jer, budući da vino prave isključivo od sopstvene sirovine, ulažu i maksimalne napore da ono bude kvalitetno.

- Pobornik sam mišljenja da 50 odsto kvaliteta vina dolazi iz vinograda, a 50 odsto iz podruma, tako da nama vinogradarima iz Hercegovine, preostaje napor da našu kamenu zemlju na što bolji način pretočimo u čašu, odnosno u podrumske bačve i boce, gdje se naša vina razvijaju na pravi način - kazao je Vukoje.

Sa ponosom je istakao potvrdu o kvalitetu svojih vina, pet zlatnih medalja iz Amerike, tim prije što je, kako kaže, upravo njegova vinarija kao prva sa Balkana postigla ovakav rezultat.

- Hercegovina se i na ovaj način nameće kao region koji je vodeći što se tiče kvaliteta vina u Jugoistočnoj Evropi, jer mi imamo odlične proizvođače vina, odlične pozicije za bavljenje vinogradarstvom, tako da pored nas, postoji još firmi koje na tome vrijedno i marljivo rade, a svi skupa pravimo jedan brend, tako da svi turisti koji dođu da posjete naš grad traže tu mediteransku priču - rekao je Vukoje.

Podsjetivši da je hercegovačka “žilavka” još u bivšoj Jugoslaviji, šezdesetih godina prošlog vijeka, dobila svoje zaštićeno porijeklo i mogućnost da bude čuveno, vrhunsko vino te velike zemlje, Vukoje je rekao da, vodeći se tom činjenicom, treba da se nastavi zaštita autohtonih sorti i istraje na dobijanju vinogradarskog registra, kako bi se odvojila vina koja se prave od uvoznog i domaćeg grožđa.

Carske vinograde ovom prilikom je blagoslovio otac Dražen Tupanjanin, ističući nakon molitve nadu da će i ova kao i prethodne godine za porodicu Vukoje biti uspješna.

- Praznik Svetog mučenika Trifuna slave vinogradari kao svoj dan, a mi treba da razmislimo kakva je to veza između mučeništva i vinograda, jer samo mučeništvo ima neraskidivu vezu sa vinom i vinogradom - kazao je otac Dražen.

Maslina

Radovan Vukoje je rekao da se u cijeloj istočnohercegovačkoj vinskoj priči sve više nameće i maslina, kao jedan od brendova Mediterana. Porodica Vukoje postiže dobre rezultate i kada je maslinarstvo u pitanju.

- U narednom periodu se nadam da će maslinova ulja sa našeg područja davati velike rezultate, jer za to imamo sve potrebne predispozicije – rekao je Vukoje i naglasio da je i vinarima i maslinarima potrebna podrška šire zajednice i svih subjekata vezanih za poljoprivredu, jer, kako kaže, ova priča predstavlja pravu industriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana