Opštine Istočni Drvar i Oštra Luka ne mare za preporuke revizora

D. K.
Opštine Istočni Drvar i Oštra Luka ne mare za preporuke revizora

Banjaluka - Da pojedine opštine u Srpskoj ne mare za preporuke Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, najbolji primjer je Istočni Drvar koji nije uspio da završi nijedan od datih zadataka, dok je Oštra Luka samo polovično to uradila.

Pod lupom revizora prije dvije godine bili su finansijski izvještaji Istočnog Drvara za 2012. godinu koji su tada dobili mišljenje sa rezervom i ukupno 17 preporuka, od kojih do danas nijedna nije sprovedena.

- Među nerealizovanim preporukama koje su naložene Skupštini opštine jeste da donese planove i programe korišćenja novca ostvarenog po osnovu naknada. Načelnik nije ispoštovao preporuku da popis imovine i obaveza organizuju u skladu sa postojećim pravilnikom - navedeno je u izvještaju o statusu datih preporuka prilikom revizije finansijskih izvještaja te opštine za 2012. godinu koje su revizori ocijenili negativno.

Načelnik Istočnog Drvara Milka Ivanković kaže da je ona na čelu te opštine tek od februara ove godine i da je za taj  finansijski izvještaj saznala tek u septembru.

- Opština ne smije da trpi bilo kakve političke smjene i bilo čiji nerad. Ipak, nastojaću da otklonim sve greške i bez upozorenja revizora - rekla je Ivankovićeva i dodala da će o ovom problemu razgovarati već na idućoj sjednici SO.

Nešto bolja situacija je u Oštroj Luci. Ova opština je 2013. godine za finansijske izvještaje dobila negativno mišljenje revizije i 17 preporuka koje mora realizovati. Međutim, samo pet je djelimično sprovedeno, a jedna nije uopšte realizovana. U Oštroj Luci juče nismo uspjeli da dobijemo komentar o ovom revizorskom izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana