Opštinari u Srpcu još čekaju aprilsku platu

Anita Janković
Opštinari u Srpcu još čekaju aprilsku platu

Srbac - Radnici opštinske uprave u Srpcu ušli su u avgust bez četiri neisplaćene plate, a zbog neredovnog plaćanja doprinosa, već više od dvije godine ne mogu ovjeriti zdravstvenu knjižicu.

Žiro-račun opštine je do prije desetak dana bio u blokadi od strane Poreske uprave RS, koja je sa računa skinula oko 500.000 KM za neplaćene doprinose iz prošle godine.

Radnici su očekivali da će poslije deblokade biti prikupljen novac do kraja jula bar za jednu platu, ali su ostali kratkih rukava.

- Imali smo spreman novac da isplatimo aprilsku platu, ali Poreska uprava RS nas je ponovo blokirala za neisplaćene poreze na doprinose za mart i april u iznosu od 115.000 KM, iako aprilsku platu još nismo ni isplatili. To nigdje u svijetu nema da se poreske obaveze unaprijed skidaju - rekao je načelnik Srpca Drago Ćirić.

Dodao je da ne zna kad bi plate mogle biti ispaćene, jer kako kaže, Poreska uprava im može blokirati račun kad god im se prohtije.

- Dok ja skupim novac, oni mogu udariti novu blokadu za maj, jun i tako dalje, bez obzira na to što se plate ne isplaćuju. Sila Boga ne moli, zakon jačega je na snazi i ja sam nemoćan u toj borbi sa vjetrenjačama - zaključio je Ćirić.

Opštinarima u Srpcu posljednji put novac je uplaćen još polovinom juna, kada im je isplaćena martovska plata. Među zaposlenima vlada veliko nezadovoljstvo, a pojedini pozivaju na kolektivan štrajk i bojkot radnih obaveza.

Sličan scenario događao se i krajem prošle godine, kada je opštini račun bio blokirala na iznos od oko 700.000 maraka. Radnici uprave tada nisu dobili nijednu marku od polovine novembra do kraja januara, pa su i novogodišnje i božićne praznike proveli bez plate.

Predsjednik Sindikata opštinske uprave u Srpcu Ninko Gužvić nije želio komentarisati stanje u opštini, rekavši u kratkom telefonskom razgovoru da nema vremena za nas.

- Na terenu sam, radim neke procjene štete i nemam vremena za priču - poručio je Gužvić.

Finansijska kriza u javnom sektoru polako dotiče dno, jer je situacija u javnim preduzećima i ustanovama u Srpcu još gora. Centru za socijalni rad kasni pet plata, Radio Srpcu devet, a Centru za kulturu i sport čak 15 plata. Ništa bolje nije ni u "Komunalcu", Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici, Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća "Apis" i drugim budžetskim potrošačima.

Zamjenik načelnika opštine Ranko Nedić kaže da je SDS odavno odustao od praćenja politike Drage Ćirića, koji je, prema njegovim riječima, glavni krivac za loše stanje u opštini.

- Finansijska kriza u javnom sektoru je direktna posljedica zloupotrebe institucije od strane Ćirića, zloupotreba ovlašćenja, privatizovanja institucije, te nenamjenskog korišćenja novca koji je trošen mimo odluka Skupštine za projekte za koje samo načelnik zna - istakao je Nedić.

On je optužio Ćirića da je novac iz opštinske kase trošio na "kojekakve investicije, novu stranku i kupovinu članova".

Predsjednik SNSD-a Srbac i kandidat načelnika Mlađen Dragosavljević kaže da svi problemi potiču od besparice.

- Sve što valja i ne valja pripisuje se opštinskom rukovodstvu, pa tako i ovaj dio. Ukoliko dođem na čelo opštine od oktobra, svjestan sam da me čeka mnogo obaveza, ali predan i odgovoran rad - rekao je Dragosavljević.

U Poreskoj upravi RS objašnjavaju da su poslodavci prema Zakonu o doprinosima dužni da radnicima uplate doprinose prilikom svake isplate plate.

- Ukoliko plata nije isplaćena, poslodavci su obavezni da uplate doprinose najkasnije dva mjeseca od isteka mjeseca za koji se doprinosi obračunavaju - rekli su u Poreskoj i dodali da iako plata za april nije isplaćena radnicima opštine Srbac, poslodavac je morao da uplati doprinose najdalje do 30. juna ove godine, a budući da to nije učinjeno, pokrenut je postupak prinudne naplate.

Pritisnuti kreditima

Opština Srbac u ovoj godini nije usvojila budžet, a s obzirom na to da nije mogla biti usvojena ni odluka o privremenom finansiranju, rad organa uprave se odvija prema mjerama privremenog finansiranja.

Drago Ćirić ranije je rekao da je opština pritisnuta kreditima zbog kojih se godišnje izdvaja i do milion maraka, što je šestina budžeta. On tvrdi da bi sve obaveze prema radnicima mogle biti ispunjene da je stavljena hipoteka na sportsku dvoranu i potpisan reprogram sa Poreskom upravom. Međutim, zbog blokade Skupštine, koja ne zasjeda već 15 mjeseci, ova odluka nije mogla biti usvojena, a dugovanja su naplaćena prinudnim putem.

Koliko kasne plate radnicima javnih preduzeća

Centru za kulturu i sport - 13 plata,

Radio Srpcu - devet,

Komunalnom preduzeću - šest plata,

Centru za socijalni rad - pet plata,

Teritorijalnoj vatrogasnoj jedinici - četiri plate,

Agenciji "Apis" - četiri plate

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana