Opštinari u Srpcu dobili platu

A. J.
Opštinari u Srpcu dobili platu

Srbac - Radnici opštinske uprave u Srpcu dobili su oktobarsku platu nakon višemjesečne agonije prouzrokovane blokadom opštinskog računa zbog duga za doprinose.

Opštinski službenici su prethodnu platu dobili u prvoj polovini novembra i ovo je prvi put u posljednjih desetak godina da im je kasnila isplata čak tri plate. Isplata je omogućena zahvaljujući deblokadi računa koja je uslijedila nakon što je Poreska uprava RS naplatila nešto više od 400.000 maraka za neplaćene doprinose za radnike. Radnici opštinske uprave su prije blokade dobijali oko 70 KM mjesečno za topli obrok, ali je još neizvjesno kada će ti zaostaci biti isplaćeni.

Plati se još ne nadaju u javnim preduzećima i ustanovama, jer nema dovoljno novca, pa tako radnici Radio Srpca sa zabrinutošću čekaju šest, a Centra za kulturu i sport čak 11 plata. Načelnik Srpca Drago Ćirić obećao je da će obaveze prema budžetskim korisnicima riješiti u što kraćem roku i najavljuje da bi opštinskim službenicima do kraja januara mogla biti isplaćena i novembarska plata.

Njegove namjere bi mogle spriječiti jedino nove blokade, jer su ostala velika dugovanja za neplaćene doprinose radnika vrtića "Naša radost", Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća "Apis", Centra za kulturu i sport, Radio Srpca i drugih javnih preduzeća i ustanova koji se finansiraju iz budžeta opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana