Opština Srbac sufinansira obnovu fasada: U novom ruhu zablistaće šest zgrada

Dejan Jovičić
Opština Srbac sufinansira obnovu fasada: U novom ruhu zablistaće šest zgrada

SRBAC - Do kraja ove godine biće obnovljena fasada i poboljšana energetska efikasnost na šest stambenih zgrada u Srpcu, za šta će opština Srbac izdvojiti 35.000 KM.

Ugovori o sufinansiranju radova potpisani su u petak u zgradi Opštinske uprave, čime se lokalna vlast obavezala da će isplatiti 40 odsto od planiranih sredstava investicije prema predračunu, odnosno maksimalnih 7.000 KM po zgradi, a ostatak novca obezbijediće stanari. Na javnom pozivu opštine, koji je bio otvoren od 1. do 21. marta, prošle su sve zajednice etažnih vlasnika koje su se prijavile i ispunile uslove, odnosno koje su registrovane kod nadležnog opštinskog odjeljenja i izgrađene prije 24. maja 2013. godine.

Zamjenik načelnika opštine Vladimir Gužvić rekao da je bilo u planu da se i ranijih godina krene sa ovim projektom, ali budžetske mogućnosti to nisu dozvoljavale.

- Sada je finansijska situacija nešto povoljnija, tako da planiramo nastaviti ovaj projekat i u narednom periodu kako bi sve zgrade bile energetski efikasnije i dobile nove fasade, što će uljepšati i izgled grada - istakao je Gužvić.

Radenko Lepir iz zgrade u ulici Mome Vidovića 32 kaže da ih čekaju obimni radovi jer je objekat, koji je izgrađen 1948. godine, u značajnoj mjeri devastiran.

- Radićemo kompletnu rekonstrukciju, a radovi kreću poslije 15. maja - rekao je Lepir.

Podrškom opštine zadovoljni su i stanari zgrade u ulici Danka Mitrova 38. Anđelka Grumić kaže da je slučajno na internetu naišla na javni poziv opštine i uspjela brzo animirati sve stanare.

- Nismo imali formiranu zajednicu etažnih vlasnika, što smo uradili. Ranije smo uspjeli zamijeniti krov i stolariju, a ostala je još fasada. Jedan dio novca smo prikupili, a opština će nam obezbijediti 5.000 KM. Hvala lokalnoj upravi što pomaže građanima kako bismo zajedno uljepšali naš grad - rekla je Grumićeva.

Za radove se pripremaju i stanari zgrade u ulici Prvomajska 2, u strogom centru Srpca. Zamjenik predsjednika ZEV-a Mara Radić kaže da je jedan dio zgrade već obložen stiroporom prije dvadesetak godina, što su stanari sami finansirali.

- Od opštine smo dobili 7.000 KM, a stanari sa poslovnim subjektima treba da prikupe 19.832 KM - rekla je Radićeva.

Komisija

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da će načelnik opštine imenovati osobu iz resornog odjeljenja koja će pratiti tok radova.

- Nakon što se izvrši komisijski pregled po završetku radova, opština će na račune zajednica, u roku od 30 dana, uplatiti sredstva koja su odobrena projektom - kazao je Miholjčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana