Opština Srbac izdvojila više novca za podsticaje

D. J.
Opština Srbac izdvojila više novca za podsticaje

SRBAC - Za realizaciju devet mjera za podsticanje razvoja poljoprivrede u 2023. godini iz budžeta opštine Srbac odobreno je 115.664 KM.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Srbac Marko Miholjčić rekao je da je za dodjelu plastenika sa dodatnom opremom putem sufinansiranja odobreno 29.667 KM za 59 korisnika, a za sufinansiranje nabavke novih poljoprivrednih priključnih mašina 27.756 KM za 28 korisnika.

- Predviđena je i podrška podizanju novih višegodišnjih zasada jabučastog, koštičavog, jezgrastog i bobičastog voća i vinograda za jednog korisnika u iznosu od 2.500 KM, a za uvođenje sistema za navodnjavanje u ratarskoj, povrtarskoj i voćarskoj proizvodnji 14.189 KM za šest korisnika - rekao je Miholjčić.

Obezbijeđena je i podrška projektu “Promocija malih poljoprivrednih proizvođača i njihovo povezivanje sa tržištem na području opštine Srbac”, a sporazum o realizaciji potpisan je sa Poljoprivrednim klasterom GLS u iznosu od 4.900 KM.

- Prvi put ove godine imamo podršku za proizvedeno i prodato mlijeko, za šta je odobreno 15.639 KM za deset korisnika, a 8.899 KM dobiće šest poljoprivrednih proizvođača za proizvedeno i prodato povrće u zaštićenom prostoru. Udruženju pčelara “Košnica” izdvojićemo 4.000 KM za proširenje pčelinjih društava, a 16 korisnika dobiće 8.112 KM kao vid podrške za proizvodnju i uzgoj kvalitetnih priplodnih krmača i suprasnih nazimica - rekao je Miholjčić.

On ističe da je ovo do sada najveći odobreni iznos opštinskih podsticaja za razvoj poljoprivrede.

- Za narednu godinu budžetom je predviđen iznos od 130.000 i nadamo se još boljem odzivu poljoprivrednih proizvođača - rekao je Miholjčić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana