Opština Srbac izdvaja do sada najveći iznos iz budžeta za razvoj agrara

Dejan Jovičić
Opština Srbac izdvaja do sada najveći iznos iz budžeta za razvoj agrara

SRBAC - Podsticaji za razvoj poljoprivrede, kao osnovne privredne grane u ruralnim područjima Srpca, uvećani su u posljednjih sedam godina čak četiri puta, a na javnom pozivu koji će biti raspisan ovih dana naći će se deset mjera podrške poljoprivrednicima, što je rekordan broj do sada.

Ovo je izjavio načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti opštine Srbac Marko Miholjčić, naglasivši da ovogodišnji podsticaji iznose 130.000 KM i veći su za 10.000 u odnosu na prošlogodišnji plan i čak 100.000 maraka u odnosu na podsticaje iz 2017. godine.

- Predvidjeli smo sredstva za dodjelu 60 plastenika od 50 i 100 kvadratnih metara sa dodatnom opremom. Putem IFAD projekta, resorno ministarstvo snosiće 40 odsto troškova, opština Srbac 20, a korisnik podsticaja 40 odsto i do sada smo, na ovaj način, subvencionisali nabavku više od 200 plastenika. Uključeni smo i u projekat “EU4Agri” gdje finansiramo nabavku plastenika od 400 kvadrata i omogućeno je da se prijave svi oni koji daju povrće kroz otkup, a subvencija iznosi 2.000 KM po korisniku - rekao je Miholjčić.

Dodaje da ove godine neće biti stimulisana kupovina traktora već samo nabavka novih priključnih mašina, čija cijena iznosi do 40.000 KM, a podsticaj po korisniku iznosiće maksimalno 2.500 KM.

- To činimo iz razloga što resorno ministarstvo daje dobar podsticaj za kupovinu “belarus” traktora i do sada je više od 30 poljoprivrednika sa područja srbačke opštine iskazalo namjeru da učestvuje u ovom projektu - istakao je Miholjčić.

On kaže da će stimulisati i podizanje novih zasada jabučastog, koštičavog, jezgrastog, jagodastog i bobičastog voća i vinograda i kupovinu protivgradnih mreža, kao i promociju malih poljoprivrednih proizvođača i njihovo povezivanje sa tržištem, što će se odvijati u saradnji sa Poljoprivrednim klasterom “GLS”. 

- Cilj je da povećamo vidljivost malih proizvođača i do sada smo najviše radili sa uzgajivačima borovnica koji su učestvovali na sajmovima u Banjaluci i Gradišci. Imali smo i aktivnosti promocije pčelinjih proizvoda u vrtiću i u školama u saradnji sa Udruženjem pčelara “Košnica”. Ove godine proširili smo djelatnost i organizovali prvu obuku za povrtare u okviru novoosnovanog “AGMentor” centra koji će pružati stručnu podršku poljoprivrednicima iz Gradiške, Laktaša i Srpca - rekao je Miholjčić.

Omogućena je i subvencija za kupovinu steonih junica, a opština Srbac snosiće do 50 odsto od cijene, dok je podsticaj za proizvodnju i uzgoj suprasnih nazimica povećan sa šest na 10.000 KM, a pojedinačan iznos sa 50 na 100 KM po grlu.

- Za proširenje pčelinjih društava predvidjeli smo subvenciju u iznosu do 5.000 KM, a sredstva su namijenjena udruženjima pčelara za kupovinu selekcionih matica, nabavku novih košnica i ostale potrebne opreme. Ovaj iznos je povećan za hiljadu KM u odnosu na prošlu godinu i biće dodijeljen pčelarima koji imaju najmanji broj košnica i ne mogu se prijaviti za podsticaje kod resornog ministarstva - naglasio je Miholjčić.

Ističe da su ove godine uvedene nove mjere subvencije živinarima za kupovinu opreme za opremanje farmi za tov brojlera u iznosu do 20.000 KM, kao i sufinansiranje premije osiguranja za ratarske i voćarske kulture i osiguranje u stočarskoj proizvodnji u iznosu do 10.000 KM. 

- Sve je teže proizvoditi na otvorenom pa se zbog čestih elementarnih nepogoda, od kojih je jedna nedavno pogodila našu opštinu i pričinila znatnu štetu, poljoprivrednici odlučuju da osiguraju svoje usjeve i to je ispravan put - istakao je Miholjčić.

Pravna lica

Marko Miholjčić kaže da će biti razmotren prijedlog jednog od članova Savjeta za poljoprivredu opštine Srbac da i pravna lica mogu konkurisati za podsticaje.

- Smatramo da sadašnjim podsticajima najviše pomažemo fizičkim licima koja u odnosu na pravna, dobijaju manje subvencije od ministarstva, ali potrudićemo se da sljedeće godine omogućimo i pravnim licima da se prijave za neku od mjera - rekao je Miholjčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana