Opština spasava Centar za kulturu u Srpcu

Dejan Jovičić
Opština spasava Centar za kulturu u Srpcu

Srbac - Za Centar za kulturu i sport u Srpcu stižu bolji dani, ako je suditi prema najavama novog opštinskog rukovodstva, koje je spremno da se uhvati u koštac sa nagomilanim obavezama ove ustanove.

Zbog duga za električnu energiju sportske dvorane, kojom Centar gazduje, a koji je dostigao 64.800 KM, ovaj objekat isključivan je sa mreže u više navrata u posljednjih godinu, a Centar za kulturu stavio je ključ u bravu na objektu. Posljednje isključenje desilo se prije mjesec, a u "Elektrodistribuciji" su jasni - nema struje dok ne budu izmirene obaveze.

Zbog novonastale situacije najviše ispaštaju sportisti kojima je onemogućeno da treniraju, ali i da dočekuju sportske rivale.

Futsal igrači iz Gradiške, koji utakmice kao domaćini igraju u srbačkoj dvorani, zbog isključenja struje morali su da prvenstvenu utakmicu odigraju u Kotor Varošu. U još goroj situaciji je Ženski rukometni klub Srbac koji nije mogao trenirati u večernjim časovima i praktično bez ijednog pravog treninga odigrao je jesenju polusezonu. U sličnoj situaciji je bio i muški rukometni tim iz ove opštine.

Direktorica Centra za kulturu i sport Danijela Vukotić kaže da, iako dvorana ne radi, mjesečno stižu kamate na neplaćene obaveze u iznosu od 300 KM.

- Krajem 2013. godine potpisala sam reprogram sa srbačkom "Elektrodistribucijom" na iznos od 50.000 maraka i dvije godine redovno plaćala obaveze. Međutim, zbog minusa u kasi posljednjih godinu nismo plaćali reprogram i redovnu potrošnju, pa su dugovi drastično povećani i u ovom trenutku nemamo nikakvog rješenja - rekla je ona.

Vukotićeva kaže da radnicima ove ustanove kasni čak 14 plata, a u posljednje dvije godine im nisu uplaćivani doprinosi. Zbog toga planira sastanak sa novim načelnikom opštine Mlađanom Dragosavljevićem (SNSD) kako bi bio nađen izlaz iz teške situacije.

Dragosavljević kaže da je upoznat sa situacijom u ovoj ustanovi i da je već preduzeo konkretne mjere na reprogramiranju nastalih obaveza.

- Daću sve od sebe da struja bude uskoro puštena u ovaj objekat kako bi sportisti imali normalne uslove za rad, ali i iz razloga što bi zbog čestih isključenja struje mogla nastati šteta na njihovom sistemu za grijanje - naglasio je Dragosavljević.

Centar za kulturu i sport je u najtežoj finansijskoj situaciji od svih javnih preduzeća i ustanova u Srpcu, zbog čega su u protekle četiri godine njegovi radnici štrajkovali u nekoliko navrata prozivajući tadašnju lokalnu vlast sa načelnikom Dragom Ćirićem na čelu koji je, prema njihovim riječima, stavio ovu ustanovu na dno liste prioriteta.

Procjenjuje se da su ukupna zaduženja ove ustanove premašila 200.000 maraka.

Otkazane manifestacije

Zbog čestih isključenja struje u posljednje dvije godine otkazano je više domaćih i republičkih manifestacija, poput državnih takmičenja u karateu i plesu. Neizvjesno je i održavanje dva susreta motociklista koji su planirani do kraja mjeseca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana