Opština Sokolac podržala snimanje filma “Republika Srpska - borba za slobodu”

Srna
Opština Sokolac podržala snimanje filma “Republika Srpska - borba za slobodu”

SOKOLAC - Opština Sokolac će u skladu sa svojim mogućnostima pomoći snimanje dokumentarnog filma “Republika Srpska - borba za slobodu”, kojim će svjetskoj javnosti biti predstavljena stvarna dešavanja u Sarajevu u minulom ratu, dogovoreno je u razgovoru načelnika ove opštine Milovana Bjelice i srpskog režisera Borisa Malagurskog.

Bjelica je rekao Srni da je danas na sastanku na Sokocu sa Malagurskim lokalna uprava preuzela na sebe obavezu da pripremi materijal o egzodusu sarajevskih Srba koji je vodio preko Romanije, o ideji nastanka manastira na Ravnoj Romaniji i “Malog Zejtinlika” i drugim znamenitostima u ovoj lokalnoj zajednici koje su postale dio istorije srpskog naroda.

On je naglasio da će u tim kadrovima biti i slika prenosa posmrtnih ostataka srpskih boraca nakon Dejtona na Vojničko spomen-groblje “Mali Zejtinlik”, scene prihvatanja izbjeglog hrvatskog stanovništva iz doline Lašve i okoline Zenice u prihvatnom centru u Brezjaku kod Sokoca i niz drugih dešavanja koja su doprinijela stvaranju Republike Srpske.

Bjelica vjeruje da će se u ovom filmu u režiji Malagurskog naći nekoliko minuta kadrova sa područja ove opštine.

On se nada da će film srpskog režisera i producenta biti premijerno prikazan do kraja ove godine.

Malagurski je izrazio zadovoljstvo što se opština Sokolac uključila u ovaj projekat, u kojem će kroz dokumentarni film biti predstavljena viševjekovna težnja srpskog naroda za jedinstvom i slobodom.

“Smatram da treba da budemo jedinstveni oko borbe za nacionalne interese i izuzetno mi je drago što načelnik ove opštine ima sluha za važnost velikog projekta za koji će nam dati sav raspoloživi arhiv iz tog vremena borbe za slobodu”, naveo je Malagurski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana