Opština Gradišla tužila činovnike jer ne plaćaju komunalije

Milan Vujić
Opština Gradišla tužila činovnike jer ne plaćaju komunalije

Gradiška - Opštinska uprava u Gradišci tužila je dvadesetak svojih radnika koji su izbjegavali da plaćaju vodu, kanalizaciju i druge komunalije, pa je taj dug dostigao 56.000 maraka.

Mnogi radnici u opštinskoj administraciji godinama izbjegavaju da plaćaju obaveze Službi objedinjene naplate (SON), zbog čega je načelnik opštine Zoran Latinović odlučio da ova dugovanja budu naplaćena putem suda.

O ovom problemu je "Glas Srpske" pisao još 2013. godine, kada je polovina opštinskih službenika, odnosno njih 70, po raznim stavkama SON-u dugovala više od 100.000 maraka. Međutim, samo sitni dužnici su platili svoja dugovanja, dok oni što su najviše dugovali i dalje ne žele da plate.

- Najveći dio navedenog duga je pod tužbom i za većinu još nije završen sudski postupak. Sud radi svojom dinamikom i vjerovatno ćemo kroz izvršni postupak određene obaveze uspjeti od njih da naplatimo - rekao je Latinović.

On je istakao da svi koji obavljaju javnu funkciju moraju da imaju osjećaj odgovornosti prema opštini i njenim stanovnicima.

- Ne možemo mi u ime opštine pozivati građane da plaćaju komunalije, ako neko ko radi u Opštinskoj upravi i prima redovno platu ne izmiruju svoje obaveze - istakao je Latinović.

U Odjeljenju za finansije opštine Gradiška navode da je po osnovu sudskih sporova, kada su u pitanju radnici Opštinske uprave, utvrđena zastara duga od 4.755 KM, dok je ostali iznos utužen. Podsjećaju da se protiv dužnika koji nisu izmirili obaveze više od devet mjeseci sudu podnose prijedlozi za izvršenje, da bi se izbjegao slučaj zastare potraživanja i povećala naplata.

- Kada su u pitanju zaposleni u Opštinskoj upravi, teško je ustanoviti tačan iznos duga, jer se fakture ispostavljaju na vlasnike objekata, odnosno korisnike. Veoma često nosioci obaveza nisu ljudi zaposleni u Opštinskoj upravi, već članovi uže porodice otac, svekar, muž i drugi - kažu u Odjeljenju za finansije.

Službom objedinjene naplate su obuhvaćena 18.702 korisnika, kojima se u prosjeku fakturiše 450.000 KM i procenat naplate se kreće oko 90 odsto na mjesečnom nivou.

Latinović je rekao da ipak naplatom dugovanja mogu biti djelimično zadovoljni, jer je polovina dugovanja izmirena.

- Kada su u pitanju zaposleni, prilikom podnošenje zahtjeva za sudsko izvršenje daje se prijedlog da se dug namiri od plate. Za vođenje disciplinskih mjera protiv zaposlenih koji ne plaćaju komunalije ne postoji pravni osnov, jer su to lične obaveze, kao i svih drugih građana korisnika komunalnih usluga - istakao je Latinović.

Softver

Zoran Latinović je rekao da zahvaljujući novom softveru građani uz račun automatski dobijaju i knjižicu dugovanja.

- Kroz njih potrošač može za sagleda osnov obaveze za plaćanje, kao i visinu duga, kako na mjesečnom nivou tako i sveukupnu, što ranije nije bio slučaj - istakao je Latinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana