Opredijeljeni za urbanu mobilnost

Srna
Foto: SRNA

BANjALUKA - Banjaluka je opredijeljena za unapređenje urbane mobilnosti, a trenutno jedan od najznačajnih projekata iz ove oblasti u koji je uključena jeste "Poboljšanje kvaliteta vazduha i upravljanja kvalitetom vazduha u BiH" (IMPAQ), čiji se jedan dio odnosi na saobraćajna rješenja koja su ekološki prihvatljiva, saopšteno je iz Gradske uprave.

Tim povodom, predstavnici Grada održali su sastanak sa ekspertima uključenim u ovaj projekat, koji je pokrenula i koordinira Švedska agencija za zaštitu životne sredine (SEPA), uz finansijsku podršku Ambasade Švedske.

Savjetnik gradonačelnika za društvene djelatnosti Milada Šukalo rekla je da je na sastanku bilo riječi o nadogradnji ovog projekta i budućim koracima, novim biciklističkim stazama i o cjelokupnoj strategiji urbane mobilnosti.

Ona je navela da će u narednom periodu predstavnici Gradske uprave, koji se bave ovom temom, imati priliku da posjete gradove Upsala i Malme u Švedskoj, gdje će na sličan broj stanovnika i infrastrukturu grada moći da vide uspješne prakse kako je grad uređen kada je u pitanju biciklistički saobraćaj.

"Poboljšanje kvaliteta vazduha i upravljanja kvalitetom vazduha u BiH" je trogodišnji projekat koji je pokrenut 2019. godine i realizuje se u saradnji sa Švedskom hidrometeorološkom službom, a uključene su i sve relevantne institucije iz BiH, Republički i Federalni hidrometeorološki zavod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana