Opozicija u Trebinju traži Prtilovu ostavku

Cvija Mrkonjić
Opozicija u Trebinju traži Prtilovu ostavku

Trebinje - Opozicija u Trebinju napustila je u petak zasjedanje redovne Skupštine grada, nakon što je, kako tvrde, predsjednik lokalnog parlamenta Slobodan Prtilo prekršio Poslovnik o radu, zbog čega su zatražili njegovu neopozivu ostavku.

U opoziciji, koju čine odbornici SNSD-a, NDP-a i DNS-a,  istakli su da je Prtilo prekršio poslovnik jer je prije usvajanja dnevnog reda verifikovao mandat Nebojši Rudanu iz Pokreta za Trebinje, što nije smio da učini. Šef Kluba odbornika SNSD-a Zdravko Butulija istakao je da se na prvu tačku dnevnog reda prešlo bez rasprave i usvajanja dnevnog reda.

- Iako sam upozorio predsjednika da krši poslovnik i da ne smije to da radi, te da treba da ispoštuje proceduru, on je to potpuno ignorisao. Ono što je uradio Prtilo, a sa njim i ostali odbornici skupštinske većine, uz dogovor i po nalogu gradonačelnika Slavka Vučurevića, jedna je velika sramota za ovu vlast - kaže Butulija.

Ističe da poslovnik nalaže da se prvo dnevni red stavlja na razmatranje, nakon čega dolaze eventualne izmjene i dopune, zatim se prelazi na tačke dnevnog reda.

Butulija smatra da je tok sjednice urađen s namjerom, jer je vlast, kako kaže, svjesna da nema više skupštinsku većinu i da je priča o njenoj stabilnosti pala u vodu.

Svečanu zakletvu i verifikovanje mandata nisu željeli da učine ni odbornici SNSD-a Vera Bulut i Predrag Škoro jer, kako je istaknuto, nisu željeli da krše poslovnik Skupštine.

Odbornik DNS-a Petar Ivanković takođe smatra da je na sjednici Skupštine izvršeno političko nasilje, te prekršen Poslovnik o radu.

- To je čista politička manipulacija i kao odgovorni ljudi morali smo napustiti sjednicu da ne bismo kršili zakon - kazao je Ivanković, dodajući da je neizvjesno da li će učestvovati u radu narednih sjednica Skupštine grada.

Sjednicu je, iz nepoznatih razloga, napustio i odbornik NDP-a Slobodan Šaraba, koji se nikome nije javio i nije obrazložio svoj odlazak.

Prtilo je negirao optužbe, te istakao da je njegov zadatak da, kako kaže, stvori demokratske uslove za rad odbornika.

- To znači da verifikujemo odbornicima mandate i da im omogućimo da ravnopravno učestvuju u radu Skupštine - kazao je Prtilo, dodajući da je ovo ispolitizovana priča koja ima za cilj blokadu rada Skupštine.

Vučurević odlazak odbornika opozicije smatra opstrukcijom lokalnog parlamenta, ali i pokretanja radova na aerodromu.

- Da je bilo riječi o gašenju Industrije alata ili propasti "Svislajona", svi bi ti odbornici ostali i slavili, jer sve što je zlo za Trebinje SNSD i njegovi pratioci slave, a sve što donosi dobro oni napuštaju i opstruišu i na ovakav način bojkotuju - smatra Vučurević.

Aerodrom

Skupština grada Trebinja donijela je odluku da proda 200.000 kvadratnih metara gradskog građevinskog zemljišta na lokaciji Dubrave - Zupci vlasniku koncerna "Svislajon" Rodoljubu Draškoviću, koji na ovom prostoru planira izgradnju aerodroma.

Šef Područne jedinice Republičke uprave za geodetsko-imovinsko-pravne poslove Slobodanka Pudar-Jovanović tvrdi da su nadležne službe prekršile zakon jer je, kako kaže, na osnovu fiktivnih podataka donesena odluka o prodaji zemljišta za izgradnju aerodroma. Ona je napustila sjednicu jer nije željela da pročita rješenje koje joj je, kako je rekla, pripremljeno, pošto ona ne stoji iza njega.

Jedan od direktora kompanije "Svislajon" Radenko Drašković istakao je da se bez emocija mora raspravljati o projektima i radovati se onima koji donose dobro svima.

Zasjedanje bojkotovali

Zdravko Butulija (SNSD)

Vera Bulut (SNSD)

Predrag Škoro (SNSD)

Petar Ivanković (DNS)

Slobodan Šaraba (NDP)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana