Opozicija u Kozarskoj Dubici tvrdi da lokalna Skupština radi nezakonito: Mišljenje ministarstva mrtvo slovo na papiru

Darko Momić
Opozicija u Kozarskoj Dubici tvrdi da lokalna Skupština radi nezakonito: Mišljenje ministarstva mrtvo slovo na papiru

KOZARSKA DUBICA - Odbornici opozicije u Skupštini opštine Kozarska Dubica tvrde da lokalni parlament radi nelegalno i nezakonito, zato što nije konstituisan u skladu sa zakonom i mišljenjem Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Naši sagovornici objašnjavaju da konstitutivna sjednica SO Kozarska Dubica, koja je započela 28. januara, a njen nastavak održan 12. februara, nije okončana u skladu sa mišljenjem resornog ministarstva.

Vršilac predsjednika dubičkog SDS-a Nikola Zlojutro precizira da je konstitutivnoj sjednici predsjedavao najstariji odbornik Dušan Drljić, koji je izabran kao kandidat DNS-a, ali je u međuvremenu sa još trojicom odbornika napustio tu stranku i priklonio se Narodnoj partiji Srpske Darka Banjca, bivšeg generalnog sekretara DNS-a i predsjednika dubičkog odbora te stranke.

- Drljić je prekinuo konstitutivnu sjednicu i zajedno sa još trojicom odbornika preletača iz DNS-a u NPS je napustio. Većina koju je na toj sjednici činilo devet odbornika SNSD-a, četiri DNS-a, dva SP-a i odbornik NDP-a je nastavila sjednicu i za predsjednika SO tajnim glasanjem izabrala Sinišu Zlokapu iz SNSD-a - objašnjava Zlojutro za “Glas Srpske”.

On ističe da je na toj sjednici jednoglasno donesen zaključak da je predsjedavajući radnog predsjedništva Dušan Drljić prekršio odredbe Statuta i Poslovnika SO Kozarska Dubica.

- Poslije toga je na inicijativu Darka Banjca traženo mišljenje resornog ministarstva i ministarka Senka Jujić je dala mišljenje suprotno pomenutom zaključku i navela da je “potrebno da Dušan Drljić, koji je prekinuo sjednicu, u što kraćem roku zakaže nastavak konstitutivne sjednice da bi bile otklonjene utvrđene nezakonitosti”. Međutim, to nikada nije urađeno, što znači da je potpuno ignorisano mišljenje ministarstva - kaže Zlojutro.

On dodaje da su Klub odbornika DNS-a u međuvremenu napustila još tri odbornika i pristupila NPS-u, koji je formirao skupštinsku većinu sa SNSD-om, SP-om i NDP-om, ističući da je samo Dragan Brdar ostao odbornik DNS-a, koji nije dio nove većine u Kozarskoj Dubici.

Šef Kluba odbornika PDP-a Čedomir Babić kaže da su sve odluke donesene na prvoj redovnoj sjednici SO Kozarska Dubica, koja je održana u ponedjeljak, nelegalne i nezakonite.

- Konstitutivna sjednica nije održana i okončana u skladu sa zakonom i to je jasno navedeno u mišljenju resornog ministarstva. Nažalost, to mišljenje je ostalo mrtvo slovo na papiru, a sve što je urađeno poslije toga, pa tako i sjednica održana u ponedjeljak koju oni nazivaju prvom redovnom sjednicom, urađena je mimo zakona - kaže Babić.

On dodaje da u PDP-u neće sjediti skrštenih ruku i mirno gledati na utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti kojima se ruši i lokalna Skupština, ali i institucije Republike Srpske.

S druge strane, šef NPS-a Darko Banjac koga dubička opozicija optužuje da stoji iza, kako tvrde, svih počinjenih nezakonitosti, kaže da svako treba da radi svoj posao.

- Postoje nadležni organi i ko god smatra da je nešto urađeno nezakonito, ima pravo i mogućnost da im se obrati - kaže kratko Banjac za “Glas Srpske”. Do zaključenja ovog broja našeg lista nismo dobili odgovor iz Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS šta će preduzeti povodom tvrdnji dubičke opozicije da SO Kozarska Dubica nije konstituisana na zakonit način i u skladu sa mišljenjem resornog ministarstva.

Preletač

Sjednicu SO Kozarska Dubica, koja je održana u ponedjeljak, obilježilo je i prelijetanje dotadašnjeg predsjednika dubičkog SDS-a Ozrena Bursaća u redove NPS-a Darka Banjca.

- Loš potez pojedinca ponekada unese veliku sumnju i u cijelo društvo. Potez Ozrena Bursaća nije ideološki i nimalo patriotski, već usko vezan isključivo za njegov lični interes - kaže Nikola Zlojutro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana