Onlajn nastava u Kostajnici i Prijedoru do daljeg

Danijela Bajić
Onlajn nastava u Kostajnici i Prijedoru do daljeg

KOSTAJNICA, PRIJEDOR - Đaci škola u Kostajnici i Prijedoru oštećenih u razornom zemljotresu koji je krajem decembra pogodio Petrinju u Hrvatskoj nastavu na daljinu pratiće do daljeg, jer sanacija tih objekata još nije počela.

Direktorica Srednjoškolskog centra iz Kostajnice Jelena Jaćimović Janjetović rekla je za “Glas Srpske” da su prvobitno od resornog ministarstva tražili saglasnost za sprovođenje nastave na daljinu do 8. februara nadajući se da će objekat biti saniran do tada.

- S obzirom na to da radovi još nisu ni počeli, đaci će nastavu na daljinu pratiti sigurno do 20. februara - kazala je Jaćimović Janjetović i podsjetila da na povratak u klupe čeka 126 đaka, koji trenutno nastavu prate putem školske internet stranice, “vajber” grupe i aplikacije “Gugl klasrum”.

Dodala je da, prema procjenama stručnjaka, za sanaciju treba najmanje 78.000 maraka, što opština Kostajnica nije u mogućnosti da sama izdvoji.

Na početak sanacije dijela objekta čekaju i đaci prijedorske Gimnazije “Sveti Sava”, koji u školu dolaze naizmjenično, jer je u zemljotresu oštećena zgrada, tako da drugi sprat nije uslovan za izvođenje nastave.

- S obzirom na to da nemamo dovoljno učionica, nastavu svake sedmice jedno odjeljenje prati od kuće i tako se rotiraju. Za hitnu sanaciju krova, dimnjaka i gornjeg sprata potrebno je najmanje 25.000 maraka. Lokalna zajednica je uplatila dio novca, ali to nije dovoljno - kazao je  direktor prijedorske Gimnazije Veljko Janjetović.

Direktor OŠ “Nikola Tesla” u Derventi Ljubiša Đurić rekao je da đaci ove škole nastavu i dalje prate u prostorijama Srednjoškolskog centra Derventa, jer obnova njihovog objekta još nije počela.

- Uprava škole je svakodnevno u objektu, međutim niko ne želi da odgovara za đake u slučaju novog zemljotresa, jer školska zgrada stara 120 godina, a nemoguće je predvidjeti da li će se i kad tlo ponovo zatresti. Sve dok zgrada ne bude 100 odsto sigurna, đaci neće boraviti u njoj - kazao je Đurić.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS je, kako su istakli, uputilo zahtjev jedinicama lokalne samouprave i osnovnim školama da izvrše procjenu oštećenosti objekata, kao i stanje bezbjednosti te dostave okvirni iznos sredstava neophodnih za saniranje oštećenja koja mogu dovesti do ugrožavanja bezbjednosti boravka u školama.

Saglasnost za organizovanje nastave na daljinu za period od 1. do 5. februara, od resornog ministarstva zatražila je, između ostalog, OŠ “Desanka Maksimović” Oštra Luka za područna odjeljenja Usorci i Batkovci, dok se ne izvrši pregled školskih objekata od strane stručne komisije koja treba da utvrdi da li su objekti bezbjedni za odvijanje nastave.

-  Đaci područnog odjeljenja OŠ “Prva osnovna škola” Srebrenica u Potočarima ovu sedmicu prate onlajn nastavu zbog izvođenja radova na sanaciji kotlova - naglasili su u ministarstvu.

Utopljavanje

Đaci škola koje su drugo polugodište započele sa nastavom na daljinu zbog sanacije objekata u okviru projekta “Energetska efikasnost” vratili su se u klupe. Direktor OŠ “Desanka Maksimović” Stanari Aleksandar Ristić istakao je da su se đaci u školu vratili u ponedjeljak, te da je ostalo još nekoliko sitnica da se završi kompletna sanacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana