Okupljanje izbjeglih Srba u Golešu: Služena molitva prvi put nakon 32 godine

Anita Janković Rečević
Okupljanje izbjeglih Srba u Golešu: Služena molitva prvi put nakon 32 godine

TRAVNIK- Više desetina Srba iz Goleša kod Travnika, koji su u vihoru posljednjeg rata izbjegli i protjerani sa svojih ognjišta, posjetili su danas pravoslavno groblje u svom rodnom selu, uredili ga i zapalili svijeće na grobovima predaka.

Oni su tom prilikom evocirali uspomene na prošla i predratna vremena, te istakli da rodni Goleš organizovano posjećuju svake godine na Spasovdan, kada se tradicionalno održavao veliki narodni zbor.

Podsjetili su da je lani na pomenutom groblju počela izgradnja kapele u kojoj je danas,  prvi put nakon 1992. godine, održana molitva koju je nakon dugo vremena služio pravoslavni sveštenik Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Travniku, Goran Živković.

Riječ je o vjerskom objektu, zapaljenom u posljednjem ratu, pa uzdignutom zahvaljujući donacijama Srba.

Zanimljivo je da su u neimari i oni koji su radili na njegovoj obnovi mahom bili Bošnjaci.

Porodica Baljak je na tom planu svešteniku poklonila staru ikonu Bogorodice koja je duže od pet godina bila pod ruševinama stare kapele, preživivši snjegove, kiše, sunce i sve nedaće.

„Na ovom mjestu srpski narod se stotinama godina molio Bogu, ispraćao pokojnike, živio i radovao se. Iskra koja je zapalila staru pravoslavnu kapelu zagrijala je i srca ljudi, pa se mi i danas radujemo što vidimo jedni druge i što se okupljamo“, rekao je sveštenik Živković.

Goleš je prije rata bio većinsko srpsko selo.

Prema popisu iz 1991. godine u njemu je živjelo oko 1.350 Srba i 500 Bošnjaka. Od 1995. u Golešu nema nijednog Srbina. Većina srpskih kuća potpuno je devastirana, a dobar dio njihove zemlje je pod minama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana