Oko hiljadu Srba na osveštanju "Lazinog konaka" kod Livna

Srna
Oko hiljadu Srba na osveštanju "Lazinog konaka" kod Livna

LIVNO - Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije osveštao je danas "Lazin konak" pored Hrama Uspenja Presvete Bogorodice u srpskom selu Gubin kod Livna, a svečanosti je prisustvovalo oko hiljadu Srba.

Konak nosi naziv po pokojnom Lazi Pajčinu, umjetniku koji je preminuo prošle godine, a beskrajno je volio Gubin, Krajinu i svoju Dinaru.


Vladika Sergije izjavio je Srni da se na ovaj dan tradicionalno okupljaju stanovnici gubinske parohije, što su učinili i danas i pokazali da ne zaboravljaju ognjišta i svoju vjeru.

"Teška su vremena, ali uvijek pozivam narod da dolazi, da obnavlja svoja ognjišta i da se vraća u zavičaj", rekao je vladika Sergije.

Kumovi na osveštanju "Lazinog konaka" bili su Mirko Pajčin, Nedeljko, Milan i Obrad Vukovljak.

Jedan od kumova Nedeljko Vukovljak, član Udruženja "Ognjište" iz Gubina koje je pokrenulo i izgradnju konaka, rekao je Srni da će konak služiti za okupljanje raseljenih mještana iz gubinske parohije.

Ovo događaju prisustvovao je i direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić koji je darovao 5.000 KM za opremanje "Lazinog konaka", a Eparhija bihaćko-petrovačka 10.000 KM.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji i osveštanju konaka prisustvovali su i generalni konzul Srbije iz Mostara Vaso Gujić, načelnik opštine Bosansko Grahovo Uroš Đuran, predstavnici Republičkog sekreterijata za izbjegla i raseljena lica, te veliki broj raseljenih mještana iz gubinske parohije, kao i prijatelja iz Srbije i Dalmacije.

U selo Gubin kod Livna poslije rata vratilo se 20 mještana, mahom starijih. Veliki broj nekadašnjih stanovnika Gubina raseljen je širom svijeta, a u zavičaju, koji ne zaboravljaju, tradicionalno se okupljaju krajem avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana