Oklješa: Loše stanje u žarištu afričke kuge

Srna, GS
Oklješa: Loše stanje u žarištu afričke kuge

BIJELjINA - Stanje zatečeno danas u Bijeljini, koja je žarište afričke kuge svinja, je loše jer jama za eutanazirane životinje u naselju Čađavica nije obezbijeđena, a dezinfekcione barijere nisu natopljene i razbacane su okolo, izjavila je Srni pomoćnik ministra za resor veterinarstva Dragana Oklješa.

- Situacija je loša, na teren smo došli da vidimo kako se sprovode mjere i ono na šta smo naišli nisu baš lijepi prizori, ali tu smo da pružimo podršku i pomoć lokalnom kriznom centru u svemu za šta nam se obrate -rekla je Oklješa.

Oklješa, koja predvodi delegaciju Republičkog kriznog centra, rekla je da je u toku sastanak sa predstavnicima lokalnog kriznog centra u Bijeljini.

-Vidjećemo kakve su dalje aktivnosti i kakvi su problemi sa kojima se oni susreću - navela je Oklješa.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić  rekao je juče da je nezadovoljan radom bijeljinskog kriznog centra, jer na terenu ne sprovodi propisane mjere za suzbijanje afričke kuge svinja, zbog čega najavljuje rigorozne kontrole i prijeti krivičnim prijavama.

 Minić ističe da na području Bijeljine postoji 51 žarište afričke kuge svinja, od čega je sanirano 46 i uklonjeno 1.630 životinja te da uprkos takvoj situaciji niko iz Bijeljine nije zatražio pomoć ministarstva i Vlade Srpske, iako im je ona ponuđena.

- Ponašaju se kao da se ništa ne događa. Na terenu biosigurnosne barijere izgledaju kao da je neko selio namještaj pa mu ispale dvije suve spužve koje nemaju svrhu. Nema nikakvog obilježja koje upućuje na to da je riječ o dezinfekciji, nema rada Komunalne policije, po nekoliko dana se čeka na odvoz uginulih životinja - tvrdi Minić.

Minić navodi da postoje i informacije da se vrši preprodaja i prevoz svinja te da dolaze nakupci iz FBiH, za čim nema potrebe, jer je Vlada RS sve ovo spremno dočekala odlukama i uredbama iz 2019. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana