Odžački logoraši i dalje čekaju na procesuiranje više desetina zločinaca

Srna
Odžački logoraši i dalje čekaju na procesuiranje više desetina zločinaca

ODžAK - Preživjeli srpski logoraši iz Odžaka obilježiće 8. maja 28 godina kada su ih pripadnici 102. brigade Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatske vojske zatočili u logore u tom gradu, ali su nezadovoljni jer se i dalje čeka na procesuiranje više desetina zločinaca zbog mučenja i silovanja.

Za zločine nad srpskim stanovništvom na prostoru Odžaka osuđeno je samo osam lica na ukupno 70 godina zatvora.

Preživjeli logoraši, od kojih je jedan i predsjednik Udruženja Milan Miletić rekao je Srni da su ovo sramno male presude za zločine koje su počinili nad nemoćnim ljudima.

On je istakao i činjenicu da je riječ o izvršiocima, ali da nalogodavci i upravnici logora još nisu dovedeni pred lice pravde.

Miletić je naglasio da poslije smrti tužioca Tužilaštva BiH Milorada Barašna nije podignuta nijedna optužnica za počinjene zločine u logorima niti za silovanja, koja su vršena ne samo u tim objektima, nego i u privatnim kućama i stanovima gdje je bilo zatočeno po nekoliko žena i djevojaka.

"Još nema optužnice protiv Gorana Brekalo, pripadnika 101. brigade HVO iz Broda, kao ni protiv pripadnika jedinice "Vatreni konji" Pave Sičića iz Posavske Mahale", rečeno je u Udruženju logoraša "Odžak ž92".

Prema navodima Udruženja, postoje svjedočenja, dokumentovana, koja ukazuju da su njih dvojica silovali Srpkinje na prostoru Odžaka.

Brekalo i Sičić, kako dodaju u Udruženju, nisu jedini koji nisu procesuirani jer su zločine činile organizovane grupe.

U Udruženju kažu da za seksualno zlostavljanje na području Odžaka očekuju da bude procesuirano oko 40 ljudi.

Grupu "Vatreni konji", za koju u Udruženju ističu da je prednjačila u seksualnom zlostavljanju Srpkinja, činilo je više od 20 lica, a procesirana su samo tri.

Centar službi bezbjednosti Doboj je 14. septembra 1992. godine podnio Vojnom tužilaštvu u Bijeljini krivičnu prijavu protiv 21 lica zbog sumnje da su počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Odžaka.

Sjećanje na dan kada su odvedeni u mučilišta, koji mnogi nisu preživjeli, ove godine će biti obilježeno drugačije nego prethodnih godina zbog epidemije virusa korona.

Parastos ubijenim i preminulim logorašima biće služen kod spomen-obilježja u Vukosavlju gdje će vijence položiti samo delegacije Saveza logoraša Republike Srpske, Udruženja logoraša "Odžakž92" i opštine Vukosavlje.

Polaganje vijenaca planirano je i u Novom Gradu, selu kod Odžaka, odakle je najveći broj njih i odveden 8. maja 1992. godine, Vijenci će biti položeni kod spomen-obilježja u porti Crkve Svetih apostola Petra i Pavla.

Mještani Novog Grada i okolnih sela su prije 28 godina na prevaru odvedeni u logore u osnovnu školu i fabriku "Strolit". Neki su odatle uspjeli da izađu na slobodu nakon proboja Koridora, ali su mnogi zatočeničke dane nastavili u drugim logorima.

Prošli su još devet logora na teritoriji BiH i pet na teritoriji Hrvatske.

Nad logorašima su za 62 dana, koliko su bili zatočeni u odžačkim logorima, primijenjene 132 metode mučenja. Nisu ih preživjela 42 logoraša.

Od 8. maja 1992. godine do 26. maja 1993. godine, kada je razmijenjen posljednji srpski zatočenik sa područja Odžaka, silovano je 60 Srpkinja, od kojih je najstarija imala 60 godina, a najmlađa 10.

Nekadašnji stanovnici opštine Odžak su poslije potpisivanja Dejtonskog sporazuma napustili svoja ognjišta i preselili se u susjedne opštine Vukosavlje, Modriču, Šamac, Brod. Mnogi su, jer nisu mogli da se susreću sa svojim mučiteljima, napustili ove prostore. Danas žive u Australiji, Finskoj, Norveškoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana