Odstrel srndaća završio na sudu

Anita Janković
Odstrel srndaća završio na sudu

Kneževo - Predsjednik Lovačkog udruženja "Čemernica" iz Kneževa Drago Popović tvrdi da je republička inspekcija bez osnova kaznila ovo udruženje sa 7.300 maraka zbog odstrela srndaća, dok iz Inspektorata kaznu objašnjavaju utvrđenim propustima.

Prema Popovićevim riječima, inspekcija je ovom udruženju izrekla kaznu iako, kako kaže, nije učinjen nikakav propust.

- Inspektor je napisao prekršajni nalog, jer nismo ocijenili trofej iako je lovac koji je ulovio srndaća sve platio. Udruženje je kažnjeno sa 6.000 KM, lovac sa 1.000, a ja kao odgovorno lice morao sam da platim 300 KM - rekao je on.

Popović ističe da Zakonom o lovu nije precizirano u kojem periodu treba da bude obavljena procjena trofeja, te da je ostavljen rok od jedne lovne godine da to bude učinjeno.

- Vidio sam da nema zakonskog uporišta za kaznu pa sam sve predao sudu na odlučivanje. Nemam ništa protiv kontrole, ali inspekcija je poslata iz osvete, jer sam pozvao policiju. Prava adresa je bila Šumsko gazdinstvo "Čemernica" kojem je zbog krivolova nanesena šteta od oko 26.000 KM - rekao je Popović.

On pojašnjava da je pozadina ovih dešavanja krivolov koji se desio sredinom januara na području ŠG "Čemernica" kada su odstrijeljene četiri svinje i vepar kapitalac.

- Nisam znao da li se to desilo u privrednom lovištu kojim upravlja Šumsko gazdinstvo ili u našem, komercijalnom lovištu. Zato sam zvao policiju koja je utvrdila da su svinje ubijene u privrednom lovištu i ko su krivolovci - priča Popović.

On tvrdi da među osobama koje su nezakonito odstrijelile divljač ima i članova Lovačkog udruženja i Gazdinstva "Čemernica", a to potvrđuju i fotografije koje posjeduje.

U Inspektoratu RS kažu da je kontrola Lovačkog udruženja "Čemernica" obavljena u skladu sa godišnjim planom, a ne po prijavi.

- Inspekcija je u februaru obišla LU "Čemernica" i ŠG "Čemernica" kako bi utvrdila da li poštuju Zakon o lovstvu. Inspektori su uočili da u knjigu evidencija trofejnih listova LU "Čemernica" u 2016/2017. godini nije ništa upisano, jer prema izjavi sekretara tog udruženja, nije ni bilo ulova trofejne divljači iako je inspektor otkrio da je u septembru 2016. godine odstrijeljen srndać - rekla je portparolka Inspektorata Dušanka Makivić.

Ona je dodala da je prilikom kontrole ŠG "Čemernica" utvrđeno da u zakonskom roku nije uplaćena naknada za korišćenje lovnog fonda u iznosu od deset odsto od ukupne vrijednosti divljači planirane za odstrel.

- Inspektor je naložio da bude uplaćena naknada, što je gazdinstvo i učinilo - rekla je Makivićeva i ponovila da krivolov nije bio povod inspekcijske kontrole.

Krivolov

U Inspektoratu RS ističu da je sprečavanje krivolova zadatak lovočuvarske službe, a svi korisnici lovišta prije konkurisanja za dodjelu lovišta moraju imati i formiranu lovočuvarsku službu.

- Sprovođenje istrage zbog krivolova je u nadležnosti istražnih organa koji treba da prikupe dokaze, a u konkretnom slučaju, policija u Kneževu je već obaviještena. Inspektor prema lovcima, odnosno krivolovcima može preduzimati mjere samo ukoliko ih zatekne kako bespravno love - pojasnila je Dušanka Makivić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana