Održano veče gusala i epske poezije za obnovu hrama u bijeljinskoj kasarni

Srna
Održano veče gusala i epske poezije za obnovu hrama u bijeljinskoj kasarni

Bijeljina - U Centru za kulturu "Semberija" u Bijeljini održano je veče gusala i epske poezije za obnovu Spomen-hrama Svetog velikomučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u bijeljinskoj kasarni.Veče gusala i epske poezije pod nazivom "U čast i spomen besmrtnih heroja" organizovalo je Udruženje djece poginulih boraca "Nasljeđe".

Branislav Šušljik iz "Nasljeđa" rekao je da je veče gusala i epske poezije organizovano u saradnji sa Udruženjem guslara "Filip Višnjić" iz Bijeljine i Udruženjem potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljca 1912. do 1918. godine, a povodom 100 godina od Velikog rata, 72 godine od pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu i 25 godina od formiranja Vojske Republike Srpske.

"Ovo je dokaz da djeca poginulih boraca i Udruženje žNasljeđež koje su osnovali rade odgovorno. Večerašnjom manifestacijom još jednom je potvrđena želja da se sačuva lik i djelo svih očeva poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i lik i djelo svih očeva, djedova, svih predaka koji su dali život u svim ratovima 20. vijeka", rekao je Šušljik novinarima.

On je naglasio da bi ovakve večeri u narednim godinama trebalo da postanu tradicija, te zahvalio umjetnicima Slobodanu Trkulji, Bojani Peković i njenoj porodici, kao i svim guslarima, profesorima koji su govorili epske stihove.

Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u Kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini proglašen je istorijskim spomenikom od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku.

Ovaj hram čuva uspomenu i molitveno sjećanje na sve ratne dobrovoljce Semberije, Majevice i Podrinja u oslobodilačkim ratovima od 1912. do 1918. godine, na učesnike antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu, na borce u odbrambeno-otadžbinskom ratu i na sve poginule vojnike, policajce, vatrogasce
i vojne ljekare stradale na dužnosti.

Novac za obnovu Spomen-hrama može se uplatiti i na žiro-račun Crkvene opštine Bijeljina: 571-030-00000515-61, kod Komercijalne banke Banjaluka, sa naznakom "VOJNA CRKVA U BIJELjINI".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana