Održani "Ivanjdanski folklorni susreti"

Srna
Održani "Ivanjdanski folklorni susreti"

SRBAC - U mjestu Kukulje u Srpcu večeras su održani "Ivanjdanski folklorni susreti", na kojima je učestvovalo šest kulturno-umjetničkih društava.

Pored domaćina, Kulturno-umjetničkog društva /KUD/ "Đerdan", nastupili su KUD-ovi "Krnjin" iz Doboja, "Šarenica" iz Prijedora, "Radost" iz Teslića, "Pelagić" iz Banjaluke i Folklorna sekcija "Oštra Luka" iz Oštre Luke.


Predsjednik KUD-a "Đerdan" Radojica Vidović rekao je Srni da organizacijom ovog koncerta na veliki praznik Ivanjdan doprinose očuvanju srpskog kulturnog identiteta.

"Utisci su odlični, drago mi je što su se svi gosti odazvali i zajedno smo uživali. Veoma smo srećni kada vidimo da je sala društvenog doma u Kukuljama bila prepuna", istakao je Vidović.

On je podsjetio da su njihovi članovi nedavno učestvovali na međunarodnom festivalu u Paraliji u Grčkoj i dodao da će u avgustu posjetiti Sokobanju u Srbiji.

Umjetnički rukovodilac KUD-a "Radost" iz Teslića Tanja Letić naglasila je da njihov ansambl djeluje od 2016. godine i raspoređeni su u dvije uzrasne grupe, stariju i mlađu dječiju grupu, a djeluju u selima Đulići i Pribinić.

"Ovo je treća godina da dolazimo u Kukulje, a oni uzvraćaju posjetu na našem festivalu u Tesliću u aprilu. Imamo odličnu saradnju i ovo nam je jedan od najomiljenijih nastupa tokom godine", istakla je Letićeva.

Brankica Popović, predsjednik KUD "Krnjin" Grabovica iz Doboja, kaže da su drugi put u Kukuljama i da su se predstavili sa izvođačkim ansamblom koji je izveo igre iz Krnjina i izvorne igre iz Srbije.

"Okupljamo folkloraše iz 13 naseljenih mjesta. Naše društvo postoji već osam godina i broji oko 100 članova", rekla je Popovićeva.

"Ivanjdanske folklorne susrete" organizovali su KUD "Đerdan" i parohija kukuljska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana