Održane 15. "Kozarske poklade": Tradiciju očuvali i u pandemiji

Srna
Održane 15. "Kozarske poklade": Tradiciju očuvali i u pandemiji

PRIJEDOR- U potkozarskom selu Bistrica danas je održana manifestacija "Kozarske poklade", kojom pravoslavni vjernici obilježavaju završetak mrsnih dana, pred početak Vaskršnjeg posta.

U skladu sa epidemiološkim uslovima, na ovogodišnjoj 15. etno-turističko-vjerskoj manifestaciji okupilo se mnogo manje mještana Verića i Bistrice, te njihovih gostiju kojih je ranije bilo iz gotovo svih krajeva Republike Srpske.

Nije izostala ni gastronomska ponuda vrijednih domaćica Verića i Bistrice, tako da su prisutni mogli da probaju raznovrsne slatke i slane đakonije iz tradicionalne potkozarske kuhinje.

Manifestacija je započela jutros služenjem svete liturgije u Hramu Svetog Proroka Ilije u Bistrici.

Jerej Igor Marić, paroh bistrički, istakao je da su "Kozarske poklade" ove godine simbolične u odnosu na proteklih 14 godina kada se u porti Hrama Svetog Proroka Ilije okupljalo i po nekoliko hiljada ljudi.

- Manifestacija ima za cilj oživljavanje vaskršnjih običaja i poklada koje su nekada bile prepoznatljive među pravoslavnim hrišćanima. Ovo je važna vjerska i svjetovna, ali i turistička atrakcija za sve posjetioce ovog kraja i tradiciju nismo željeli prekinuti ove godine jer se ona ne smije prekinuti - rekao je Marić.

On je podsjetio da na ovaj dan, Bijele poklade, ljudi iznose sve ono mrsno što imaju u svojim domovima, prisustvuju službi u crkvi i poslije čašćavaju jedni druge.

- Onda bi od sutra počinjali post i na taj način, kroz post i molitvu, dočekali bi praznik Hristovog vaskrsenja - rekao je paroh Marić.

Saša Čekrlija, šef Odsjeka za regionalnu i međunarodnu saradnju i protokol gradonačlenika je u ime grada Banjaluka rekao da je ovo važan dan u tradiciji naroda Banjeluke i Prijedora sa mnogo simbolike.

- Ovo je dan kada se susreću zima na odlasku i proljeće na dolasku, a posebna simbolika je što oni kojima je ostalo hrane od zime danas je dijele sa svojim bližnjim i komšijama, te praštaju jedni drugima kako bi se čiste duše ušlo u post i proslavio Vaskrs -  rekao je Čekrlija.

Čekrlija je istakao da su Banjaluka i Prijedor usmjereni jedni na druge u mnogo čemu, što dokazuje i ova zajednička organizacija "Kozarskih poklada".

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da je uz poštovanje epidemioloških mjera i ove godine organizovana manifestacija, kako bi se održala tradicija.

- Ovo je dan uoči velikog Vaskršnjeg posta i svi treba da praštamo jedni drugima i da nastavimo i dalje da živimo u slozi, bratstvu i ljubavi - istakao je Pavlović.

Pavlović je rekao da je u dogovoru sa crkvom i kolegama iz Banjeluke u planu da naredne godine budu organizovane još bolje i masovnije "Kozarske poklade".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana