Održana skupština Udruženja lažova iz Srpca: Pobjedu odnijela krmača u džinovskoj bundevi

Dejan Jovičić
Održana skupština Udruženja lažova iz Srpca: Pobjedu odnijela krmača u džinovskoj bundevi

SRBAC - Kada je prije sedam i po decenija osnovano društvo srbačkih šaljivdžija koje se takmiči u pričanju “lovačkih priča” za koje se kunu da su istinite, niko nije ni slutio da će ova tradicija opstati do današnjeg dana i prenositi se na buduće generacije.

Tradicionalna srbačka “Lažijada” u organizaciji Udruženja lažova održava se u selu Sitneši i jedinstvena je po mnogo čemu, a najviše po tome što u njoj ima mjesta za sve, od zemljoradnika, inženjera, doktora i profesora, pa sve do đaka, studenata i penzionera, odnosno za sve one kojima je humor sastavni dio života.

Već 75 godina se okupljaju na godišnjoj skupštini na kojoj biraju “lažova godine”, a na jubilarnom druženju održanom ovih dana titula je pripala Dušanu Malinoviću iz Sitneša koji je ispričao kako je u ogromnoj bundevi visine dva metra pronašao krmaču sa desetoro prasića.

- Dva dana sam tražio krmaču po dvorištu sve dok iza plastenika nisam vidio bundevu koja je po mojoj procjeni bila teška oko 150 kilograma. Na bundevi je bila velika rupa iz koje je odjednom iskočila krmača sa prasićima, od kojih je svako bilo teško najmanje 10 kilograma. Počeli su me tjerati po dvorištu da sam od straha jedva uspio pobjeći i sakriti se u automobil - rekao je Malinović, koji je dobio nagradu u vidu gajbe piva.

Drugo mjesto pripalo je Vladi Turčinoviću iz Rasavca koji je rekao da je jednom prilikom, kao strastveni lovac, krenuo sa puškom prateći krvav trag u snijegu koji je bio dugačak 500 metara i ugledao u šupljoj bukvi u potoku krmaču sa četvoro prasića.

- Kako su bili povrijeđeni i na izdisaju, pozvao sam komšiju koji je došao sa dva konja da ih izvuče a zatim pozvao na gozbu cijelo selo - rekao je Turčinović.

Najveće aplauze pobrao je najmlađi član udruženja, Petar Mrđa iz Sitneša, koji ima svega devet godina i koji je nagrađen trećim mjestom za priču o velikom snijegu koji je pao ovih dana pa ga je djed morao prenijeti u automobil i dovesti na skupštinu.

Doživotni predsjednik udruženja Vid Babić kaže da je osnova njihovog okupljanja smijeh i dobro raspoloženje koje je lijek za dušu i dodaje da njihove članove krase najveće moralne osobine jer se radi o čestitim i vrijednim domaćinima.

- Nikome od nas nije namjera da bilo koga prevari ili ošteti jer su sve naše laži dobroćudne prirode. Žao mi je samo što nas je sve manje pa je u posljednjih nekoliko godina preminulo čak 30 naših članova, ali dolaskom mladih na naša druženja postoji nada da će se tradicija nastaviti - rekao je Babić, dodajući da bi svi političari bili idealni članovi njihovog udruženja jer se istim povodom okupljaju svaki dan, a oni to rade samo jednom godišnje.

Radivoje Suvajac (90) iz Srpca, jedan od najstarijih članova udruženja, kaže da su slična udruženja postojala širom bivše Jugoslavije ali su se vremenom ugasila.

- Mi smo jedni od rijetkih koji su opstali a na okupu nas drži sloga i međusobno razumijevanje. Kad se sastanemo lažemo do mile volje ali čim izađemo sa skupštine govorimo samo istinu. Mladi bi trebalo da se ugledaju na nas i čuvaju običaje i tradiciju, ali treba uvijek da budu iskreni i pošteni u svemu što rade jer će samo tako postati dobri ljudi - rekao je Suvajac.

Istorija

Nesvakidašnje takmičenje Srpčana koji obožavaju šalu i satiru, naročito na svoj račun, počelo se održavati još 1947. godine kada je osnovano društvo pod nazivom “Andrpovci” da bi 1974. godine promijenilo ime u Društvo lažova. Od 2009. godine zvanično djeluje kao Udruženje lažova. Osnovano je kao nevladina organizacija sa statutom i drugim dokumentima, a predsjednik se bira na doživotni mandat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana