Održana regata u Srpcu: U ljepotama Vrbasa uživalo više od 100 rekreativaca

D.J.
Održana regata u Srpcu: U ljepotama Vrbasa uživalo više od 100 rekreativaca

SRBAC - Dvadeset plovila sa više od stotinu rekreativaca učestvovalo je na 18. srbačkoj regati koja se odvijala na trasi od srbačkog sela Kukulje do ušća Vrbasa u Savu.

I pored vremenskih nepogoda, dionicu dugu oko 25 kilometara učesnici su prešli za oko četiri časa.

Predsjednik organizacionog odbora manifestacije Milorad Lepir kaže da je ispunjen osnovni cilj regate, a to je podizanje ekološke svijesti.

- Imali smo manji broj učesnika u odnosu na prethodne godine zbog kiše koja je povremeno padala, ali smo uspjeli u namjeri da ukažemo na potrebu očuvanja prirodnih resursa kojima se ponosimo, a naročito donjeg toka Vrbasa, jer ako zagadimo naše rijeke, ugrozili smo život sadašnjih i budućih generacija - rekao je Lepir.

Zamjenik načelnika opštine Srbac Vladimir Gužvić rekao je da je jedan od prioriteta u novoj opštinskoj razvojnoj strategiji približavanje stanovnika ove lokalne zajednice dvjema rijekama, Savi i Vrbasu.

- Ove potencijale do sada nismo iskoristili na pravi način i izradom zoning plana uređenja ušća učinili smo prvi korak da ovo područje turistički oživimo - rekao je Gužvić.

Direktorica Turističke organizacije opštine Srbac Radisava Šuščević naglasila je da je dugoročnim planom predviđena izgradnja marine za čamce te sportski i ugostiteljski sadržaji koji će privući posjetioce iz cijelog regiona.

- To je projekat koji će trajati dugi niz godina i za koji će nam biti potrebna značajna donatorska sredstva, a prvo što planiramo u narednom periodu je da uredimo obale Save i Vrbasa. Da će ovaj projekat imati perspektivu, svjedoči i sve veća popularnost sporta i rekreacije na vodi, o čemu svjedoči i savska regata od Srpca do Gradiške koja je pokrenuta prošle godine i bilježi sve veći broj učesnika - rekla je Šuščevićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana