Održana manifestacija "Dan trave ive"

Srna
Održana manifestacija "Dan trave ive"

SREBRENICA - Nekoliko grupa građana učestvovalo je danas na pravoslavni praznik Ivanjdan na lokalitetu Bijele vode, u srebreničkoj opštini, u tradicionalnoj berbi ljekovite trave ive koja je ove godine obavljena u okviru druge manifestacije "Dan trave ive" u organizaciji Nacionalnog parka "Drina" Srebrenica.

U ovom kraju je višedecenijska tradicija da mještani na Ivanjdan beru ivu, vjerujući da je najljekovitija ako se ubere baš tog dana.

Poznavalac ljekobilja Miloš Nikolić iz Srebrenice tvrdi da je ovo optimalno vrijeme za berbu ive, a neki berači sujevjerno vjeruju da je iva najljekovitija kada se ubere baš na Ivanjdan i zbog toga svake godine spontano idu u berbu na današnji dan.

I šumarski inženjer Dušan Kovačević koji oje držao predavanje o svojstvima i ljekovitosti ove biljke rekao je da je ovo optimalno vrijeme za njenu berbu.

On je pojasnio da se u srebreničkoj opštini nalaze tri veća staništa ove biljke, na lokalitetima Bijele vode, Radava i Ljeskovik, gdje su osim ive staništa i mnogih drugih ljekovitih trava. Tu su najveća staništa ive čiji čajevi se koriste za liječenje mnogih oboljenja.

Iva trava jedna je od najljekovitijih biljaka, koristi se u farmaceutskoj industriji i zbog tih njenih svojstava nastala je i poznata narodna poslovica - "Trava iva od mrtva pravi živa".

Svi koji idu u berbu ive i drugog ljekobilja to čine za vlastite i potrebe svojih prijatelja i srodnika jer nema organizovanog otkupa ljekobilja na ovom području.

U okviru današnjeg programa prisutni su dobili letke i brošure o sadržajima Nacionalnog parka i endemičnim i drugim rijetkim biljnim i životinjskim vrstama na tom području.

Nakon predavanja organizovana su sportska takmičenja u tradicionalnim narodnim sportovima - bacanju kamena s ramena i navlačenju konopca, te druženje učesnika.

Ivanjdanska berba trave ive postaje jedna od sastavnih komponenti kalendara turističke ponude i sadržaja Nacionalnog parka "Drina".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana