Održana centralna svečanost: Nevesinjska olimpijada spoj tradicije i viteštva

Srna
Održana centralna svečanost: Nevesinjska olimpijada spoj tradicije i viteštva

NEVESINjE- Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan izjavio je večeras da Nevesinjska olimpijada kao spoj tradicije i viteštva na najbolji način pokazuje karakter srpskog naroda i da će institucije Srpske nastaviti da je podržavaju.

-Nevesinjska olimpijada prije svega pokazuje da Srbi svih 149 godina, koliko ona traje, čuvaju i njeguju svoju tradiciju u različitim turbulentnim vremenima, ratnim, poratnim, ali i mirnodopskim - rekao je Karan novinarima u Nevesinju uoči centralne svečanost 149. Nevesinjske olimpijade na Trgu slobode.

On je istakao da je to i sačuvalo autohtoni, samonikni, samorodni identitet srpskog naroda.

-Uoči jubilarne 150. ovo je prilika da svi još jednom ukažemo na veliki značaj Nevesinske olimpijade. Kada kažemo da je obilježavamo kao svetkovinu, upravo simbioza tradicije i vitešta najbolje objašnjava šta zapravo znači Nevesinska olimpijada - rekao je Karan.

Istakao je da su Srbi i danas, gdje god da žive, spojem tradicije i viteštva, uspjeli da ostaju i opstaju, pored svega što su doživljavali i što danas doživljavaju.

-U srpskom narodu i njegovoj hiljadugodišnjoj tradiciji sadržane su sve one dobre vrijednosti koje imamo i danas. Dobre vrijednosti su od nas sigurno pravile te vitezove. Mi smo zapravo viteški narod iz prostog razloga što nikad nismo otimali tuđe, nismo napadali nikoga, ali nikome nismo dali da nas dira i branili smo naša vjekovna ognjišta i porodice - rekao je Karan.

Naglasio je da ova manifestacija za opštinu Nevesinje znači mnogo i danas, pored viteštva i tradicije, dobija neke druge obrise i dio je ukupnog življenja Nevesinja i cijele Hercegovine.

-Nevesinjska olimpijada poprima obrise nečega na čemu ova lokalna zajednica i regija mogu da zasnivaju svoju budućnost, a vezano je za turizam i ekonomiju - rekao je Karan.

Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović izjavio je da je ovogodišnja 149. Nevesinjska olimpijada jedna od najuspješnijih do sada po broju posjetilaca i takmičara iz svih zemalja regiona i Evrope, kao i po visini nagrada i podršci institucija Republike Srpske, lokalnih zajednica i javnih preduzeća.

Avdalović je naveo da su uvedene nove discipline i da su do jutros na borilištima nastupila 1.154 takmičara iz osam zemalja, a da će ih sutra na Bratačkom lugu nastupiti još na stotine.

 -Ovo je najuspješnija Olimpijada po broju posjetilaca i takmičara, visini nagrada koju smo ove godine podigli na 50.000 KM, po našim gostima iz svih zemalja regiona i Evrope, podršci Vlade Republike Srpske, javnih preduzeća i opština Hercegovine, i koristim ovu priliku da svima zahvalim - rekao je Avdalović.

On je istakao da očekuje da će Nevesinjska olimpijada, koja je počela prije dvije sedmice, biti još bolja dogodine i da će privući još više ljudi.

 

-Nevesinjska olimpijada u punom smislu te riječi postaje ne samo tradicija, viteštvo, sport, nego i turizam, i naš je cilj da u godinama koje dolaze sve više, bude i turistička atrakcija -rekao je Avdalović.

Večerašnjoj centralnoj manifestaciji, koja je organizovana uoči sutrašnjih viteških igara i konjskih trka koje će biti održane na Bratačkom lugu, prisustvuju ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, narodni poslanici, predstavnici lokalnih vlasti iz hercegovačkih opština, Srpske pravoslavne crkve i mnogi drugi.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu su nastupili Jelena Stanišić, plesna grupa "Lets dens" iz Nevesinja, Ansambl nacionalnih igara "Jovan Dučić" iz Trebinja, etno grupe "Anijevke" i "Gorica", narodni guslar Maksim Vojvodić, vokalni solista Maša Vojvodić nakon čega je koncert održala popularna pjevačica izvorne i tradicionalne muzike Danica Crnogorčević.

Olimpijada je počela 4. avgusta podizanjem olimpijske zastave na platou ispred Sportske dvorane "Nevesinjka". Ovim svečanim činom ozvaničen je početak viteškog nadmetanja u pedesetak disciplina koje su i prethodnih godina bile zastupljene na nevesinjskoj tradicionalnoj svetkovini.

Za najuspješnije olimpijce obezbijeđen je nagradni fond od 50.000 KM.

Organizator manifestacije je opština Nevesinje, a pokrovitelj Vlada Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana