Održan Zavičajni sabor u Krsnom Polju kod Maglaja

Srna
Održan Zavičajni sabor u Krsnom Polju kod Maglaja

Doboj - Vlada Republike Srpske izdvaja ogromna sredstva za Srbe povratnike u Federaciju BiH da bi obnovili ili izgradili kuće i sebi obezbijedili kvalitetniji život, izjavio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić na Zavičajnom saboru održanom u Krsnom Polju kod Maglaja.

"Na ovaj način pokušavamo dati podršku ljudima koji žele da se vrate u svoje domove i obnove svoja mjesto", rekao je Srni Bogdanić.


On je dodao da Vlada pomaže i onima koji su odlučili da se poslije proteklog rata nastane u nekoj od opština u Srpskoj.

U Krsnom Polju sinoć je održan 11. Zavičajni sabor "Krsno Polje-Bakotić-Bočinja-Dolac" tokom kojeg je organizovan molitveni ručak u objektu u izgradnji Doma kulture u Bakotiću.

Za gradnju ovog objekta Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica Republike Srpske obezbijedilo je u prvoj fazi 50.000 KM, od ukupno planiranih 100.000 KM.

Član Organizacionog odbora Zavičajnog sabora Rankica Panić najavila je da će uskoro uslijediti druga faza gradnje Doma, koji se nalazi na prostoru prijeratne prodavnice, a opština Maglaj ustupila je mještanima.

Predsjedavajući Vijeća Mjesne zajednice Krsno Polje-Bakotić Milenko Petrović ukazao je na težak položaj Srba povratnika, kao i da se od prijeratnih 5.500 stanovnika kućama vratilo oko 250 stanovnika.

"Od 2001. godine, kada je zaživio povratak, pa do danas sa ovog područja je otišlo oko 500 mještana. Mladi nemaju posla, a stariji umiru", rekao je Petrović.

Načelnik opštine Maglaj Mehmed Mustabašić naveo je da je za izgradnju Doma lokalne administracija obezbijedila zemljište, infrastrukturne priključke, te izmirenje dažbina.

Mustabašić je naveo da se radi i na održavanju saobraćajnica, kao i na projektu obnove lokalne rasvjete.

Prema njegovim riječima, u opštinskoj upravi zaposleno je troje Srba povratnika.

Zastavu 11. po redu Zavičajnog sabora Krsno Polje-Bakotić-Bočinja-Dolac podigao je devedesetogodišnji mještanin Rade Mijanović.

Tokom Sabora održana je i tradicionalna džipijada.

Saboru su prisustvovali narodni poslanik Slavko Gligorić, član Vijeća naroda Republike Srpske Enes Suljkanović, gradonačelnik Doboja Obren Petrović, odbornici u Skupštini grada Doboj i predstavnici političkih partija iz Doboja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana