Održan Sajam kolekcionarstva i numizmatike u Gradišci

M.V.
Održan Sajam kolekcionarstva i numizmatike u Gradišci

Gradiška – Peti Sajam kolekcionarstva i antikviteta "Denarijus 2015" održan je danas na ljetnoj pozornici Kulturnom centru Gradiška. Na štandovima 25 izlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske i Srbije posjetioci imaju priliku da vide stari novac, poštanske marke, oružje, uniforme, ordenje, stare registarske tablice, vrijedne knjige, slike i druge vrijedne eksponate.

Predsjednik Društva poštovalaca istorije, kolekcionarstva, numizmatike, filatelije, heraldike i militarije "Denarius" Gradiška Igor Ilijev rekao je da svake godine postoji veliko interesovanje za sajam koji okuplja ljubitelje istorijske baštine ovog kraja.

-Cilj nam je da ljudima prezentujemo bogatu istorijsku baštinu i time je otrgemo od zaborava. Na današnjoj izložbi prikazano je na stotine eksponata starog kovanog i papirnatog novca, obveznica, poštanskih maraka, oružja i oruđa, pa čak i bogata kolekcija raznih uniformi – istakao je Ilijev.

On je podsjetio da i ove godine zbog zakonske regulative u BiH, koja prenošenje antikviteta preko granice tretira kao krivično djelo, posjetioci sajma su uskraćeni za vrijedne kolekcionarske zbirke izlagača iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana