Održan prvi godišnji koncert KUD-A “Prota Matija Popović”

Srna
Održan prvi godišnji koncert KUD-A “Prota Matija Popović”

MILIĆI - Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ “Prota Matija Popović” iz Milića organizovalo je večeras prvi godišnji koncert u Sportskoj dvorani, na kojem su pred mnogobrojnom publikom nastupili društvo “Most” iz Bratunca i Udruženje za očuvanje tradicije “Birač” iz Vlasenice.

Predsjednik milićkog društva Milenko Lalović izjavio je novinarima da je godišnji koncert najveći događaj za njih, da su posjetiocima pokazali sve ono što su vježbali i pripremali tokom godine.

Lalović je rekao da je nastupilo oko 200 igrača, od toga 145 milićkih, koliko ih ima u školi folklora, dječijem, pripremnom i izvođačkom ansamblu.

On je rekao da je godina koja je na izmaku za ovo društvo bila veoma uspješna, sa dosta nastupa u Republici Srpskoj i Srbiji, a obilježilo je i učešće na Međunarodnom Festivalu “Balkan folk Fest” u Varni u Bugarskoj.

Lalović je zahvalan osnivaču Kulturno umjetničkog društva, opštini Milići i sponzorima, bez kojih društvo ne bi moglo da funkcioniše.

Načelnik opštine Milići Marko Savić izjavio je novinarima da su se trudili da podrže rad folklora, što će raditi i ubuduće.

“Djeca će ne samo igrati i utrošiti svoje slobodno vrijeme na korisnu stvar, odvojiće se od ulice i doprinijeti očuvanju naše tradicije jer to je najveće bogatstvo koje folklor baštini”, dodao je Savić.

Član Upravnog odbora Udruženja “Birač” Marko Mišić rekao je da je na večerašnjem koncertu učestvovalo 20 članova koji su se predstavili igrama iz Kosovskog pomoravlja.

“Imamo 120 članova u pet starosnih kategorija, a ova godina je za naše udruženje bila najuspješnija. Od kada smo osnovani nastupili smo širom Republike Srpske i Srbije, a posebno bih izdvojio žSabor srpskog folkloraž u Cirihu u Švajcarskoj”, dodao je Mišić.

Predsjednik društva “Most” iz Bratunca Miloš Mitrović izjavio je da su večeras nastupili sa igrama iz pčinjskog kraja.

“Ovo nam je najaktivnija godina od kada postojimo jer smo imali 33 nastupa po Republici Srpskoj, Srbiji, sedmodnevnu turneju u Bugarskoj, bili smo u Grčkoj, Makedioniji, Crnoj Gori”, naveo je Mitrović.

Na godišnjem koncertu KUD- a “Prota Matija Popović” dodijeljene su zahvalnice opštini Milići za očuvanje, razvoj i unapređenje tradicije i njegovanje srpske kulturne baštine, Šumskom gazdinstvu Milići, Javnoj ustanovi “Sportski centar” Milići i Osnovnoj školi “Aleksa Jakšić” za pomoć, podršku, saradnju i doprinos radu društvu.

Udruženju za očuvanje tradicije “Birač” Vlasenica i KUD “Most” Bratunac dodijeljene su zahvalnice za dobru saradnju i učešće na prvom godišnjem koncertu i ostalima za nesebičnu pomoć u ostvarivanju ciljeva društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana