Održan godišnji koncert KUD-a "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić"

Srna
Foto: srna

MRKONjIĆ GRAD - Kulturno-umjetničko društvo (KUD) "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić" iz Mrkonjić Grada održalo je godišnji koncert povodom 4. februara - Dana opštine i 32 godine svog postojanja.

Mrkonjićkoj publici sinoć su se, osim domaćina, predstavili i članovi Ansambla narodnih igara i pjesama "Mladost" iz Zalužana, Folklornog ansambla Kulturnog centra "Radoje Domanović" iz Rače Kragujevačke, KUD-a "Mokra Gora" iz Zubinog Potoka, Crkvenog KUD-a "Sveti Georgije" iz Banjaluke i KUD-a "Petar Kočić" iz Mrkonjić Grada.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević je rekao prilikom otvaranja koncerta da KUD "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić" punih 32 godina čuva tradiciju ovog kraja.

"Najvažnije događaje, pojedinačne ili zajedničke, u životima nas Srba nemoguće je zamisliti bez narodnog kola i narodne nošnje", istakao je Vođević i dodao da je posebno važno da zajedno obilježe Dan opštine, najvažniji dan u istoriji Mrkonjić Grada.

"To je dan povratka, dan kada još više i snažnije treba da cijenimo to što je naše i što smo naslijedili od naših predaka", rekao je Vođević.

Umjetnički rukovodilac KUD-a "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić" Milica Grmaš zahvalila je saradnicima i opštini za podršku, te gostima koji su se odazvali pozivu, navodeći da se članovi ovog kluba na koncertu predstavljaju igrama iz Srbije i Republike Srpske.

Koreograf KUD-a "Mokra Gora" iz Zubinog Potoka Milovan Velimirović rekao je da su premijerno izveli koreografiju "Čarolija Milice Grmaš", te naveo da će se ova koreografija izvoditi po Srbiji, Republici Srpskoj i Sjevernoj Makedoniji.

Godišnji koncert KUD-a "Petar Prvi Karađorđević Mrkonjić" je samo jedna u nizu manifestacija koje se organizuju u okviru obilježavanja Dana opštine Mrkonjić Grad, koji je ustanovljen u znak sjećanja na 4. februar 1996. godine, kada su se poslije petomjesečnog izbjeglištva Mrkonjićani vratili na svoja ognjišta.

Večeras će u Domu kulture biti održana svečana akademija, a sutra će u kapeli Svetog apostola Marka biti služen parastos za sve stradale u proteklom ratu i biće položeni vijenci kod spomen-obilježja masovne grobnice, kao i kod centralnog spomen-obilježja na Trgu srpske vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana