Održan godišnji koncert i proslavljeno 70 godina postojanja KUD-a "Mladost"

Srna
Održan godišnji koncert i proslavljeno 70 godina postojanja KUD-a "Mladost"

PALE - Kulturno-umjetničko društvo /KUD/ "Mladost" sa Pala večeras je održalo godišnji koncert na kojem je nastupilo više od 300 članova, a ujedno je obilježio i 70 godina postojanja.

Na koncertu su učestvovali članovi raznih sekcija, hor, veterani, izvorne grupe, guslarska sekcija, narodni orkestar i dječji ansambl.


Predsjednik KUD-a "Mladost" Milan Čvoro rekao je novinarima da je ovo društvo osnovano 1953. godine pod nazivom "Radnik", poslije "Bratstvo i jedinstvo", ali pravu ekspanziju i broj članova je dobilo pod sadašnjim nazivom i da broji oko 350 članova.

On je zahvalio paljanskoj publici koja je prepoznala njihov rad koja svaki put do posljednjeg mjesta ispuni dvoranu, što im, kako kaže, daje vjetar u leđa za napredovanje.

"Čast i zadovoljstvo mi je što smo večeras proslavili 70 godina postojanja jer je malo društava u Republici Srpskoj koji imaju ovakvu tradiciju", istakao je Čvoro.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da ovu godinu završavaju na najljepši način koncertom KUD-a "Mladost" koji je na ponos lokalne zajednice.

"Opština Pale uvijek će podržavati njihove aktivnosti jer su oni najbolji predstavnici Sarajevsko-romanijske regije kada je riječ o čuvanju srpske tradicije i kulture. Zahvaljujući KUD-u žMladostž, imamo sigurnost da će naše pravoslavlje na području regije biti očuvano", izjavio je Jugović.

Umjetnički rukovodilac i koreograf KUD-a Nikola Spasojević rekao je da je publika večeras imala priliku da uživa u 11 raznovrsnih koreografija, na kojoj su učestvovale sve sekcije društva od najmanjih do najstarijih, kao i izvorna grupa.

"Učestvovalo je i šest ansambala našeg igračkog sastava, a za kraj, publici smo premijerno predstavili novu koreografiju", istakao je Spasojević.

Član KUD-a "Mladost" Teodora Radović, koja je član društva već 10 godina, rekla je da su se večeras predstavili igrama iz Vranja, Leskovca, Slavonije, Visočkog polja i iz Sarajeva.

Na koncertu su bili i gosti iz Čačka, a predsjednik KUD-a "Dule Milosavljević-Žele" Vojin Jakovljević rekao je da je došao prvi ansambl i narodni orkestar kako bi uveličali proslavu jubileja, a nastupali su sa igrama iz Šumadije i Bosilegradskog kraja.

U znak zahvalnosti za podršku KUD-u "MLadost, uručene su plakete gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću, načelniku opštine Pale Bošku Jugoviću, preduzećima i drugim ustanovama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana