Održan 16. Gastro fest: Bardačke delicije privukle gurmane

D. J.
Održan 16. Gastro fest: Bardačke delicije privukle gurmane

SRBAC - Miris piletine na žaru i ribljeg paprikaša privukao je i ove godine brojne posjetioce iz Srpske na tradicionalnom Gastro festu koji je po 16. put održan u sportsko-rekreacionom centru Bardača kod Srpca.

Čak 45 takmičarskih ekipa sačinjenih od provjerenih, ali i manje iskusnih kulinarskih majstora imalo je zadatak da u roku od dva časa pripreme jela po vlastitoj recepturi koja su morala zadovoljiti ukus šestočlanog žirija. A sudeći po reakcijama brojnih prolaznika koji su željno iščekivali da isprobaju delicije, u tome su i uspjeli.

Nagrada za najbolji riblji paprikaš pripala je ekipi “Dijana tekstil” iz Srpca, drugo mjesto Kafani “Aleksandar Čupić” iz Gradiške, a treće Vikendici “Mali raj” iz Nožičkog, dok su najukusniju piletinu sa roštilja pripremili “Kokošari” iz Nožičkog, drugi su bili “Sitneši”, a treći “Mali raj” iz Nožičkog.

Predstavnik ekipe “Mali raj”, koja je osvojila dvije nagrade, Aleksandar Nježić kaže da se članovi njihove ekipe često druže u lokalnoj vikendici i tu usavršavaju kulinarske sposobnosti.

- Ima nas mnogo koji se razumijemo u kuvanje i jedni su bili zaduženi za pripremu, a drugi za dekoraciju. Vjerovali smo da ćemo osvojiti nagradu za barem jedno od naša dva jela, a koliko su bila ukusna, svjedoči i velika posjećenost našeg štanda - rekao je Aleksandar.

U takmičenju je učestvovala i ekipa “Djeca cvijeća” koja je na meniju pored piletine i ribe imala i jagnjeće pečenje.

- Plasman nam nije bio važan. Naš specijalitet je bio riba na šišu, ali posjetioci su nam najviše navraćali zbog jagnjetine koja je sigurno bila jedna od najukusnijih - rekao je predstavnik ekipe Milan Savić.

U revijalnom dijelu programa održano je takmičenje u navlačenju konopca, a titulu najjače, među 12 ekipa, odnio je Ujedinjeni ravnogorski pokret iz Srpca, dok je najbrži pivopija bio Aleksandar Savanović iz ekipe “Kak'ti kak' tvoji”. Održan je i mini-sajam na kojem su izlagači predstavili proizvode iz domaće radinosti, poput rakije, meda, borovnice, aronije.

Nastupio je Ansambl narodnih igara “Lijevče” iz Razboja, a priređena je i izložba oko 200 fotografija nastalih od 1900. do 2010. godine koje prikazuju život seljaka i običaje u Bardači. Organizator Gastro festa je bila Turistička organizacija Srbac, a pokrovitelj opština Srbac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana