Održan 12. festival Kozarski etno 2016: Promocija običaja i seoskog turizma

Vesna Popović
Održan 12. festival Kozarski etno 2016: Promocija običaja i seoskog turizma

Banjaluka - Festival "Kozarski etno" vjerni je čuvar narodnih običaja i tradicije ovih krajeva, ali i istinski promotor seoskog turizma.

Manifestaciju su po 12. put organizovali Turistička organizacija Banjaluka i Kulturno-umjetničko društvo (KUD) "Piskavica".

Jedan od najupečatljivijih sadržaja predstavljenih u Piskavici bilo je predstavljanje običaja izvođenja mlade iz kuće. Pored toga, bogata ponuda tradicionalnih jela tog kraja, rukotvorine, ojkače, sviranje na tamburicama trožicama i tradicionalna sportska takmičenja privukla su pažnju velikog broja posjetilaca.

- U programu, koji je izveden u Piskavici, nastupilo je 400 članova kulturno-umjetničkih društava iz Srbije, Poljske, Slovenije, Bugarske i BiH. Bilo je efektno i prelijepo - kazao je Mladen Šukalo iz Turističke organizacije.

Sekretar KUD-a "Piskavica" Mirko Arambašić je rekao da je, kao i prethodnih godina, održano takmičenje izvornih pjevačkih grupa sa područja Kozare u izvođenju ojkača.

- Najbolji su bili muška pjevačka grupa "Novo Potkozarje" iz Dragotinje i ženska pjevačka grupa "Drugarice iz mladosti" Verići - Bistrica. Na takmičenju u sviranju tambure trožice pobijedio je Milovan Ćulum iz Bistrice. Održan je i seminar o temi "Pjesme, igre i običaji Kozare, Lijevče polja i Banata" - kazao je Arambašić.

Nezaobilazno je bilo i takmičenje u bacanju kamena sa ramena.

- Najbolji je bio Dragoja Savanović rodom sa Zmijanja sa rezultatom od 15,40 metara. Drugi je bio Slaviša Anđić iz Piskavice sa 13,35, a treći Branko Flajnik iz Slovenije sa 12,85 metara - naveo je Šukalo.

Završnica manifestacije je večeras na tvrđavi Kastel, gdje će biti nekoliko izložbi i nastupa folklornih grupa. U 22.15 časova počeće festival svjetske etno-muzike na kojem nastupaju grupe "Teodulija" iz Srbije, "Oratnica" iz Bugarske i domaći "Sopot".

Holandski karavan oldtajmera

Grupa Holanđana, koja je sa 500 automobila odltajmera krenula u obilazak Evrope, krajem sedmice trebalo bi da posjeti Banjaluku.

- Biće to atrakcija koju očekujemo u četvrtak ili petak. Holanđani će kampovati u Krupi na Vrbasu - rekli su u Turističkoj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana