Odluka o budžetu opštine Kneževo stigla do suda

Vedrana Kulaga
Odluka o budžetu opštine Kneževo stigla do suda

Kneževo - Ministarstvo uprave i lokalne samouprave RS proslijedilo je juče Pravobranilaštvu RS tužbu protiv opštine Kneževo koja će biti podignuta zbog neusvajanja budžeta za ovu godinu pa će konačnu odluku donijeti sud.

Kneževo je od 1. jula u potpunoj finansijskoj blokadi jer, zbog političkih nesuglasnica i otvorenog sukoba između načelnika opštine Bore Škeljića i skupštinske većine, nije usvojen budžet za 2015. godinu. Opština je prvo polugodište funkcionisala zahvaljujući odlukama o privremenom finansiranju, ali one više ne mogu biti produžavane. Vlada RS je pred istek odluke o privremenom finansiranju za drugi kvartal obustavila njenu primjenu, jer je Ustavni sud RS prethodno utvrdio da je nezakonita, jer je donio načelnik, a ne skupštinska većina.

Ministar uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić pozvala je suprotstavljene strane u Kneževu uoči pokretanja sudskog postupka protiv opštine da usvoje budžet.

- Budžet donosi Skupština opštine na prijedlog načelnika ili na inicijativu odbornika i imaju mogućnost da to i urade. Ako to ne urade u zakonom predviđenom roku, Ministarstvo uprave i lokalne samouprave će ih putem Pravobranilaštva tužiti i tražiti od suda privremenu mjeru finansiranja u skladu sa zakonom - rekla je Rešićeva.

Predsjednik Skupštine opštine Kneževo Radovan Marić rekao je juče da su obavijestili Vladu da Škeljić pravi probleme, a ne oni. Marić je naglasio da Skupština redovno zasjeda i da su dva puta stavljali budžet na dnevni red, ali da načelnik ne želi da im dostavi prijedlog budžeta.

- Dostavićemo sudu dokumenta i materijale iz kojih se vidi da imamo kapacitet da usvojimo budžet, a zatražićemo da budemo učesnici u sporu i dokažemo sve kako bismo izbjegli nametanje budžeta zbog samovolje načelnika - rekao je Marić i dodao da vjeruje da će sud na kraju stati na njihovu stranu.

Škeljić nije odgovarao na telefonske pozive, a ranije je istakao da neće koristiti budžet dok ga sud ne nametne i da ne vidi mogućnost dogovora sa čelnicima aktuelne većine u lokalnom parlamentu. Dodao je i da u proteklom periodu nije bilo razgovora sa nadležnima u Vladi, što je jedan od razloga za budžetske i druge probleme u toj lokalnoj zajednici i krizu koja se dodatno produbljuje.

Kriza u Kneževu traje još od juna 2013. godine kada je formirana nova skupštinska većina koju čine odbornici SNSD-a, SDS-a, SP-a i PDP-a i dio odbornika SzDS-a. Iako imaju 11 od 19 odborničkih mjesta, načelnik smatra da oni nisu na legalan način preuzeli većinu.

Budžet sa stepenica

Zbog političke krize i lani su u Kneževu preživljavali iste finansijske probleme. Budžet za 2014. godinu usvojen je tek u avgustu i to na stepenicama ispred zgrade opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana