Odletjela za snom u Abu Dabi

Željka Kokot
Odletjela za snom u Abu Dabi

Banjaluka - Dvadesetsedmogodišnja Banjalučanka Marijana Ćup već osam mjeseci živi svoj san radeći kao stjuardesa za jednu od najprestižnijih svjetskih aviokompanija "Etihad ervejvz" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ovoj mladoj Banjalučanki život se promijenio iz korijena u januaru prošle godine kada se, iz radoznalosti, prijavila na konkurs za posao stjuardese, iako je po zanimanju diplomirani ekonomista.

- Letenje je moja ljubav. Ne mogu opisati uzbuđenje koje osjetim svaki put kada na razglasu čujem "Vežite pojaseve, polijećemo", jer je to znak da još jedna stanica ostaje iza nas dok kroz oblake krstarimo do neke nove - kaže ova djevojka, koja je za osam mjeseci posjetila više od 40 zemalja i letjela od paklenih vrućina Sahare do ledene svježine moskovskog Crvenog trga, i od maldivskih pješčanih plaža do zaleđenog jezera Ontario.

- Nikada neću zaboraviti osjećaj kada sam na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" prvi put stala pred avion koji me je odvezao put Abu Dabija u novi život. Prvih sedam sedmica proveli smo na treningu na "Etihadovoj", akademiji nakon čega je počelo naše putovanje i karijera kabinskog osoblja - kaže stjuardesa i prisjeća se dana za koji nije mogla ni slutiti da će joj promijeniti život.

- Selektivni proces sastojao se iz tri faze. Testirano je naše poznavanje engleskog jezika, a u drugoj fazi zadatak nam je bio grupno rješavanje postavljenog problema. Jedan od regrutera posmatrao je našu diskusiju obraćajući pažnju na gestikulaciju, govor, odnos prema ostalim učesnicima, te iznošenje sopstvenih i uvažavanje tuđih ideja - kaže Ćup i dodaje da je po završetku ove faze 25 kandidata podijeljeno u dvije grupe radi intervjua sa regruterom, koji se sastojao iz niza pitanja o putovanjima, navikama i poznavanju kulture zemlje koju bismo uskoro mogli zvati novim domom.

Slobodne dane uglavnom provodi u Abu Dabiju, ali ne prođe dan da se ne sjeti svoje Banjaluke, koja joj nedostaje.

- Stekla sam nova prijateljstva zahvaljujući poslu koji nas je zbližio, iako ne potičemo iz iste sredine i ne govorimo istim jezikom, što je još jedna od dragocjenosti za koju zahvaljujem "Etihadu", u kojem su uslovi za rad zavidni - kaže Marijana, koja sa osmijehom završava dužnosti dok istovremeno, s nestrpljenjem, čeka nova putovanja.

Dužnosti

Marijana Ćup je ispričala da je od trenutka javljanja na dužnost, pa sve do iskrcavanja posljednjeg člana posade iz aviona, potrebna puna posvećenost i koncentracija.

- Najljepši dio radnog dana, ujedno i bogatstvo ovog posla, jeste interakcija sa putnicima, što je najbolji način da upoznate nove zemlje i gradove, upoznajući ljude koji tu žive - kaže Marijana Ćup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana