Šta sputava Fočake da idu na svjetska takmičenja

Božica Mlađenović
Šta sputava Fočake da idu na svjetska takmičenja

FOČA - Zahvaljujući predanom trudu, entuzijazmu i talentu, mladi šahisti iz Foče osvojili su mnogo titula na republičkim takmičenjima i uprkos tome što imaju vrhunsko umijeće u igri sa figuricama, hronični nedostatak novca u Omladinskom šahovskom klubu “Deveti januar” onemogućava im da svoje znanje ukrste sa svjetskim šampionima, zbog čega im je neophodna pomoć šire društvene zajednice.

Nastavnik vjeronauke u Osnovnoj školi “Veselin Masleša” Radan Mimić, koji je prije deset godina došao na ideju da pokrene sekciju šaha, rekao je za “Glas Srpske” da mu je cilj bilo druženje đaka sa vršnjacima, a medalje koje su došle nagrada su za uloženi trud.

- Svaki prosvjetni radnik želi da pomogne djeci da vide nešto novo, da spoznaju da nikada ne treba ishitreno da reaguju, već da nauče da kontrolišu svoje postupke, a gdje će to bolje primijeniti nego u logičkoj igri - rekao je Mimić.

Istakao je da je volja i želja đaka na samom početku bila velika pa je znao da održi i deset časova sedmično, umjesto predviđena dva.

- Posvećenost je omogućavala đacima da budu među najboljima te da prestignu konkurenciju koja je često bila vrhunska. Oni nisu poklekli, jer su sigurni u svoje znanje - naveo je Mimić.

Lokalni turniri, kako je rekao Mimić, ih nisu interesovali, jer su vjerovali u sebe i znali da imaju mogućnost za medalje na republičkim takmičenjima. Nakon dvije godine prvu medalju, i to sa republičkog takmičenja, donijela je Miljana Goljubović, učenica područne škole na Brodu. Poslije su joj se pridružila i djeca iz centralne škole.

- Najviše rezultata ostvarili smo ekipno, jer su igrači ujednačeni, zbog čega nas je teško pobijediti. Istina, na početku smo osvajali treća mjesta, ali smo ubrzo stigli do vrha i prije četiri godine postali prvaci Republike Srpske u šahu - pojasnio je Mimić.

Neposredno prije dostizanja cilja na republičkom takmičenju, dodao je on, na malim Olimpijskim igrama Republike Srpske osvojili su prvo mjesto, što je bio vjetar u leđa da rade bolje i jače nego do tada.

- Nažalost na zadnji kup smo uspjeli otići samo sa kadetskom ekipom, jer nismo imali novca da platimo smještaj za ostale kategorije, dok omladinska ekipa koja je  četiri godine osvajala ligu, ove nije imala ni mogućnost da se pojavi na njoj - rekao je Mimić i dodao da je malo ko imao razumijevanja za njih u prvih šest godina.

Prema njegovim riječima, kasnije je opština uvidjela njihov uspjeh te su svake godine izdvajali više sredstava iz opštinskog budžeta za njih.

- Usljed nestostatka novca, počeo sam naplaćivati članarine za najmlađe članove, iako prvih devet godina to nisam radio. Od tog novca smo uspjeli otići na pet turnira i to je odmah dalo rezultate, jer smo pokazali kvalitet. Plasirali smo se na Svjetsko prvenstvo u Mamaji 2022. godine, ali smo smještaj za dvije sedmice platili iz svog džepa, zbog čega je učestvovanje na sljedećem Svjetskom prvenstvu izostalo - rekao je Mimić i dodao da bez pomoći roditelja ne bi uspjeli da doguraju tu gdje su sad.

Redovnim nastupima na takmičenjima u BiH formirali su i državne prvake, dok su na pojedinačnom prvenstvu Republike Srpske 2023. osvojili osam medalja, od čega tri zlatne i po tome su postali najuspješniji klub takmičenja. Osim toga osvojili su i kup i prvu ligu tri godine uzastopno te su 2022. objedinili kao najuspješniju, jer su osvojili sve titule u jednoj godini i tako postali i četvrtu godinu zaredom najuspješniji klub u Republici Srpskoj.

- Za dalje uspjehe i nastupe dobro bi nam došla finansijska pomoć, ali i pored svih problema u klubu vlada odlično raspoloženje i atmosfera. Svi smo svjesni da bez određenih teškoća ne bi bilo ni rezultata - naveo je Mimić.

Inicijativa

Šahovska sekcija počela je u fočanskoj OŠ “Veselin Masleša” i to u područnoj školi na Brodu. Inicijativom Aleksandra Kovača 2019. godine prerasli su u omladinski klub “Deveti januar”, koji danas broji više od 40 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana