Odbornici skupštinske većine odali počast Srbima stradalim u Starom Brodu

Srna
Odbornici skupštinske većine odali počast Srbima stradalim u Starom Brodu

SOKOLAC Odbornici skupštinske većine u Skupštini opštine (SO) Sokolac položili su danas vijence na Spomen-obilježje u Starom Brodu na Drini srpskim civilnim žrtvama sa područja Sarajevsko-romanijske regije povodom obilježavanja 79 godina od masovnog pokolja više od 6.000 srpske nejači u proljeće 1942.

Odbornik SNSD-a u SO Sokolac Strahinja Bašević rekao je Srni da se ne smije zaboraviti Stari Brod, najveći i najmasovniji pokolj nedužnih srpskih civila.

On je naveo da su odbornici danas posjetili Spomen-kapelu u Starom Brodu, položili vijence na spomenik i poklonili se sjenima stradalih.
Bašević je podsjetio da je najmasovniji pokolj izvršen 22. marta 1942. godine na praznik Mladenci u mjestu Stari Brod na Drini kod Višegrada, te da je među stradalima veliki broj civila bio sa područja Sokoca.

Ustaške jedinice predvođene Jurom Francetićem su u proljeće 1942. godine pokrenule ofanzivu sa namjerom da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo sa područja istočnog dijela BiH da bi ostarili svoj cilj - granicu Nezavisne Države Hrvatske na Drini.

Prema do sada prikupljenim podacima, tokom ove ofanzive mučki je ubijeno više od 6.000 nenaoružanih srpskih civila sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada koji su pokušavali preći rijeku Drinu i potražiti spas u Srbiji.

Veliki broj srpske nejači utopio se nenamjerno ili namjerno bježeći od ubica.

U Starom Brodu je 2008. podignuto spomen-obilježje kao znak sjećanja na ovaj ustaški zločin. U septembru 2014. osveštana je Spomen-kapela, a u septembru 2019. i Spomen-muzej kao znak sjećanja na više od 6.000 srpskih civila koje su pobile ustaše zloglasne jedinice NDH „Crna legija“ u proljeće 1942. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana