Odbornici Skupštine opštine Srbac prihvatili povećanje cijene vode: Veći računi obezbjeđuju stabilnost “Vodovodu”

Dejan Jovičić
Odbornici Skupštine opštine Srbac prihvatili povećanje cijene vode: Veći računi obezbjeđuju stabilnost “Vodovodu”

SRBAC - Srbačkom “Vodovodu”, kome nedostaje 245.000 KM da bi pokrio planirane troškove poslovanja u ovoj godini lokalni parlament dao je zeleno svjetlo za poskupljenje vode u iznosu od osam odsto.

Zamjenik direktora “Vodovoda” Jefto Popović rekao je da cijena vode nije rasla pet godina, a u međuvremenu je došlo do raznih poskupljenja, zbog čega je predložio da računi u ovoj godini budu veći za 15 odsto.

Na sjednici skupštinske komisije za budžet i finansije predloženo je da se ide sa minimalnim povećanjem, a većinom glasova na posljednjoj sjednici Skupštine srbačkog parlamenta prihvaćen je prijedlog Kluba odbornika SNSD-a, NDP-a i US-a da iznosi osam odsto.

- Vodovodne cijevi i građevinski materijal su poskupjeli za 50 odsto, a električna energija i pogonsko gorivo za 20 odsto. To je najvećim dijelom povećalo naše troškove koje prihod sa sadašnjim cijenama ne može pokriti. Uz to imamo obaveze iz ranijih godina po kreditima i reprogramima u iznosu od oko 180.000 KM - rekao je Popović.

Dodaje da su zbog niskih cijena komunalnih usluga i lošeg poslovanja prethodnog menadžmenta dovedeni u nezavidnu finansijsku situaciju, zbog čega su u posljednjih pet godina, po osnovu raznih dugovanja, otplatili blizu pola miliona maraka.

- Obezbjeđenjem dodatnih prihoda na ovaj način stvorili bismo uslove za uvođenje novih tehnologija i širenje vodovodne mreže, naročito kada je riječ o selima u Lijevče polju - istakao je Popović.

Odbornica SDS-a Mara Cvijanović Delević rekla je da uvećanje cijene vode u bilo kojem obimu nije realno, jer je to novi udar na džepove građana.

- Kubni metar vode u Banjaluci košta 0,84 KM, a u Srpcu 1,10 KM, dok bi sa povećanjem od 15 odsto iznosilo 1,26 KM, što je previše. Trebalo bi takođe preispitati da li u preduzeću postoji višak radnika - rekla je ona.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević smatra da svako poskupljenje nije dobro došlo, kako za građane, tako i za privredu, ali da je ovo neminovnost.

- Minimalno povećanje može obezbijediti pozitivno poslovanje “Vodovoda”. Činjenica je da će morati biti određenih korekcija u poslovanju, ali je nužno obezbijediti kvalitetno održavanje mreže i određeni stimulans kada je riječ o platama stručnih radnika na terenu - rekao je Dragosavljević.

Finansijski rukovodilac “Vodovoda” Dražen Stojković rekao je da će i pored činjenice da nisu uspjeli dobiti traženo povećanje od 15 odsto, uz maksimalne uštede pokušati ostvariti plan poslovanja.

- Činjenica je da smo već učinili određene napore da obezbijedimo dodatna sredstva. Prošle godine smo izgradili novi potisni cjevovod od Prijebljega do Poveliča i znatno smanjili gubitke na mreži za svega nekoliko mjeseci. Uspjeli smo korigovati prekobrojan broj radnika i u pregovorima smo za širenje mreže na nova naselja. Jedno od njih su Ilićani gdje smo anketirali mještane koji su veoma zainteresovani za priključenje na gradski vodovod - rekao je Stojković.

On dodaje da su zbog niske cijene rada došli u situaciju da ostanu bez svojih najboljih kadrova, što bi ugrozilo opstanak preduzeća.

- Nismo dugo povećavali plate radnicima i tek nedavno smo ih povećali za pet odsto. Imali smo situaciju krajem 2018. godine da su nam zbog niske cijene rada otišla četiri stručnjaka u Njemačku i da nam se sada ponovo desi takva situacija imali bismo ozbiljan problem - istakao je Stojković.

MEG projekat

Zamjenik načelnika Srpca Vladimir Gužvić rekao je da je Opštinska uprava nedavno ušla u projekat MEG koji implementira UNDP u saradnji sa vladom Švajcarske. Dodao je da se u narednom periodu očekuju grantovi za investicije u komunalnu infrastrukturu, prije svega u rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana