Odbor za zdravstvo održao predavanja u Novoj Topoli

Srna
Odbor za zdravstvo održao predavanja u Novoj Topoli

GRADIŠKA - Odbor za zdravstvo Aktiva žena SNSD-a Gradiška organizaovao je večeras u Novoj Topoli predavanja o prevenciji karcinoma dojke, dobrovoljnom davalaštvu krvi i ulozi imuniteta u prevenciji kovid infekcije.

Predsjednica Aktiva žena SNSD Gradiška Renata Obradović Popović rekla je da je jedan od osnovih ciljeva ovog aktiva briga o zdravlju žena.

Ljekar u Bolnici Gradiška Duška Vranić istakla je da su najvažnije mjere prevencije karcinoma dojke samopregled i redovan ultrazvučni i mamografski dijagnostički pregled.

Ona je naglasila da je na to posebno potrebno ukazati ženama u seoskim sredinama koje nemaju priliku ili naviku da redovno odlaze na preglede.

Specijalista trasfuzijske medicine Marija Cjetković navela je da su muškarci većinom dobrovoljni davaoci krvi, ali da je i mnogo žena među davaocima i da su veoma redovne kada odluče da daju krv.

"Kod žena je duži period između davanja, četiri mjeseca u odnosu na tri mjeseca kod muškaraca. Imaju zabranu nakon porođaja i teže podižu nivo željeza u krvi. Bitno je i da nemaju zdravstvenih problema, kao što su česti problemi sa štitnom žlijezdom i drugi hormonski poremećaji", naglasila je Cjvetkovićeva.

Magistar farmacije u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Apoteka Gradiška Duška Srdić istakla je da kovid više i nije tolika nepoznanica i da je, osim epidemioloških mjera i vakcinacije, veoma važno preventivno djelovati i osnažiti svoj imunološki sistem konzumiranjem određenih dodatka ishrani.

"Za održavanje imuniteta veoma važna je redovna fizička aktivnost i dovoljno odmora i spavanja, te izbjegavanje stresa i konzumacije cigareta i alkohola", dodala je Srdićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana